Blagdansko raspoloženje

Badnji dan u mostarskoj obitelji Marić: Susjedski odnosi su najvažniji

Iako ima pune ruke posla, sve to je ispunjava, a uz duhovnu pripremu za Božić,i vanjska priprema je uvijek imala svoje mjesto u tradiciji, priča Danica.
Lifestyle / Obitelj | 24. 12. 2017. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U domu obitelji Marić, vlada pravo blagdansko raspoloženje. Vrata obiteljske kuće novinarima je otvorila Danica.

Dom u kojem živi s dvoje djece, pažljivo je ukrasila kako bi sve odisalo toplom atmosferom. Božić se kod njih, priča, slavi na poseban i svečan način sa dosta sačuvanih tradicionalnih običaja, koji su oduvijek davali dozu čarolije Božiću .

Sa pripremama za obiteljsko okupljanje i proslavu Božića, Danica je već davno počela.

"Sve ja pripremim prije na 15 dana, kupim vino, pivo, pun je podrum svega, osušim meso, jer imam sušaru, pa peku se kolači, donosi se voće, spremaš darove, suše se smokve, pripremaju orasi", kaže Danica za N1.

Paljenje badnjaka, običaj je koji je nekada bio neizostavan, no on se gubi nestankom ognjišta u kući, kaže Danica. Međutim badnjak je bogat raznim običajima poput unošenja slame u kuću, svečanog uređenja stola, pripreme božićne hrane i odlaska na svetu misu polnoćku.

"A sutradan zna se gdje će se svića žeći, na primjer u mene će na Božić uvečer, u sestre na Božić ujutro, imaš negdje i na tri mjesta se ide, ali mi na dva mjesta idemo, i tu uvijek bude malo više cirkusa smijeha i veselja", pojasnila je Danica Marić.

Ono što posebno ističe, i na što je ponosna jesu susjedski odnosi, koji se posebno njeguju za vrijeme praznika. Bez obzira koji se praznik slavi, kaže, obavezno se međusobno posjećuju i daruju.

"Imam susjeda koji svaki Bajram dolazi donosi bamije svim susjedima, pred svaku kuću dođe i počasti, i tamo se čuje veselje, odemo mi, slažemo se, na pravoslavni Božić isto tako jer smo mi dobro vezani", ispričala je Marić.

Već dvadeset godina bavi se izradom božićnih jaslica , a više od stotinu mostarskih obitelji u svom domu ima jaslice koje je upravo ona izradila. Pravi ih od autentičnog materijala koji skuplja tijekom cijele godine.

"Isus se rodio na slamici u štalici, tako da sam jaslice počela praviti, i puno toga sam napravila za crkve, za Međugorje, za našu Crkvu, Njemačka, Češka , Slovenija, a mislim da ih ima i u Americi", navela je.

Iako ima pune ruke posla, sve to je ispunjava, a uz duhovnu pripremu za Božić,i vanjska priprema je uvijek imala svoje mjesto u tradiciji, priča Danica.

Pa dok ima dobre volje, kaže, bit će i običaja.

Kopirati
Drag cursor here to close