Misle na djecu

Sigurnija dječja igra: Igrališta bez betonskih podloga i udaljena od prometnica

Igralište postavljeno na udaljenosti manjoj od pet metara od prometnice ili parkinga imat će bar metar visoku ogradu, bez izbočenih i oštrih elemenata i takvog oblika da se dijete u njoj ne može zaglaviti.
Lifestyle / Obitelj | 21. 08. 2018. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji mogu da odahnu, jer će igranje u dječjim igralištima u Srbiji od sada biti znatno sigurnije, navodi Telegraf. Dugo očekivani pravilnik koji vlasnicima parkića nameće stroge zahtjeve napokon je usvojen i daje im rok od tri mjeseca do tri godine da izmijene sve nedostatke i da mogućnost ozljeda svedu na minimum.

Kao prvo, igrališta više neće smjeti da se nalaze na nesigurnom zemljištu, u blizini područja za utovar i istovar, kao ni u na mjestima na kojima buka otežava komunikaciju.

Umjesto betona, podloga će biti od specijalne gume oblih ivica kako se djeca ne bi klizala i ozlijeđivala pri padu. Čitav prostor igrališta neće smjeti sadržavatii nijednu neravninu na koju bi dijete moglo da padne i da se ozlijedi.

Tobogani, rakete, ljuljaške i dvorci viši od tri metra neće moći biti ugrađeni na igrališta. Metalni dijelovi mobilijara morat će biti otporni na hrđu, a vještački materijali na ultra-ljubičasto zračenje.

Igrališta će morati biti dostupna i djeci sa smanjenom pokretljivošću, ali i medicinskim i vatrogasnim ekipama. Ulaz će morati biti udaljen od prometa i parkinga, a prilaz iz obližnih zgrada trebalo bi da bude takav da se izbjegava prelazak ulice. Ove zone prometnica morat će biti obilježene odgovarajućom prometnom signalizacijom kao "Zone usporenog prometa".

Igralište postavljeno na udaljenosti manjoj od pet metara od prometnice ili parkinga imat će bar metar visoku ogradu, bez izbočenih i oštrih elemenata i takvog oblika da se dijete u njoj ne može zaglaviti. Na području dječjeg igrališta neće smjeti da se sade biljke koje imaju oštre elemente, kao ni one koje mogu biti otrovne, piše Telegraf.

"Na svakom igralištu stajat će informativna ploča u vedrim i jarkim bojama na kojoj će biti informacije o sigurnom korištenju igrališta, starosni uzrast za koji je namijenjeno, zabrana uvođenja kućnih ljubimaca, ograničenje vožnje bicikla, ograničenje korištenja igrališta za djecu do sedam godina bez nadzora odrasle osobe", stoji u pravilniku koji je donijelo Ministarstvo gospodarstva Srbije.

Na istoj ploči bit će navedeni i brojevi telefona na koje roditelji mogu prijaviti kvarove i oštećenja, a posebno tijelo kontrolirat će bar jednom godišnje ispravnost svakog igrališta.

Ovo je samo početak, jer će narednim pravilnicima biti regulirana i sigurnost u dječjim igraonicama, zabavnim parkovima i sportskim igralištima na otvorenom.

Kopirati
Drag cursor here to close