Identificirala psihologinja

6 tipova disfunkcionalnih majki koje vam mogu upropastiti život

Jedna studija dr. Giovanni A. Saluma potvrdila je da djeca koja dolaze iz disfunkcionalnih obitelji imaju veće šanse da pate od mentalnih zdravstvenih problema
Lifestyle / Obitelj | 08. 09. 2020. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Nikada neću imati takav život, a pogotovo takav brak kao što su imali moji roditelji.“ Ovu rečenicu izgovore (ili barem jednom u životu pomisle) svi oni koji odrastaju u obiteljima u kojima je bilo svega, samo ne sklada, ljubavi i mira.

Glavna žena u životu svake kćeri je majka. Podsvijest djece uvijek teži majčinoj slici, sve osnove života upijaju se kroz majčinu percepciju: odnos prema sebi, suprotnom spolu, karijeri. Neke su imale sreće u životu, pa su od majke naslijedile ženstvenost, samopouzdanje i optimizam, dok druge nisu imale sreće i život im je pun tjeskobe i nesigurnosti, pesimizma i grubosti. Te žene su imale disfunkcionalne majke, prenosi She.hr.

Jedna studija dr. Giovanni A. Saluma potvrdila je da djeca koja dolaze iz disfunkcionalnih obitelji imaju veće šanse da pate od mentalnih zdravstvenih problema. Studija je otkrila da ti problemi obično uzrokuju internalizaciju ili eksternalizaciju sukoba koje su doživjeli u djetinjstvu.

Prenosimo tipove disfunkcionalnih majki, koje je identificirala psihologinja Svetlana Sadovnikova.

Majka kokoš

Takva žena se potpuno posvećuje djeci, neprestano ih nadgleda. Uznemirena je i nemirna, pokušava da predvidi dječje želje i okružuje ih prekomjernom zaštitom i pažnjom. Majka kokoš želi dobro, ali umara sve oko sebe. Djevojčica ovakve majke odrasta u infantilnu, hirovitu i neodgovornu ženu. Nervira je majka, ali bez nje ne može živjeti. Nesretna je, zavisna i nezadovoljna sobom.

Majka princeza

Ovo je hladna, arogantna žena. Princeze su žedne obožavanja, zaljubljene u sebe i ljubomorne čak i na svoju djecu. Djeca po pravilu odrastaju sama, bez ljubavi. Djevojčice odrastaju u hladne žene nesposobne za brigu i osjećaj za druge. Često biraju put karijere, ali zbog pretjeranog ponosa ne postižu uspeh.

Majka vječno dijete

Ovo je infantilna žena koja nikada nije postala zrela osoba. Osjeća se mlado i pokazuje ogorčenost, hirovitost, prekomjernu emocionalnost. Ljuti se na djecu zbog neposlušnosti, na muža zbog nepažnje i prekomjernih zahtjeva. Nije spremna preuzeti odgovornost i ne dozvoljava kršenje svojih pravila. Djevojke iz takvih obitelji odrastaju ne znajući što žele od života. Oni sa strane traže ideale za sebe, doživljavaju poteškoće u vezama. One vjeruju da u životu neće imati sreće.

Majka narednik

Žilava žena koja samo svoje mišljenje smatra istinom. Odgaja kroz zabrane i kazne. Najčešće u takvoj obitelji nema muškog odgoja. U isto vrijeme, majka neprestano negativno govori o muškarcima, odvraćajući kćer od suprotnog pola. Djevojčice majke narednika odrastaju u pesimistične i nesigurne, bezosjećajne i teške žene. Takva djevojka nema u glavi scenarij uspješnog i harmoničnog života. Brak doživljava kao način napuštanja.

Majka kukavica

Kod nje do trudnoće dolazi slučajno, a majka dijete podsvjesno smatra krivim za svoje probleme. Dijete po pravilu raste s bakom, jer majka ima drugačiji odnos prema deci ili uspješnu karijeru. Djevojčice odrastaju s nedostatkom majčinske ljubavi, što utiče na odnose sa suprotnim polom. Nije sigurna u sebe, jer ima tendenciju da sebe krivi što je majka ne voli.

Užurbana majka

Ova žena je potpuno kontradiktorna: čas grli i ljubi svoje najmilije, a sat vremena kasnije viče na njega i kažnjava zbog nevažnih sitnica. Ona je aktivna, ali nedosljedna. Ponaša se intuitivno, oslanjajući se na svoje iskustvo odgoja. Djevojčice odrastaju neuravnotežene, često s mentalnim problemima, bez principa i jasnih životnih ciljeva. Djevojčice nisu u stanju graditi skladne veze u budućnosti i neprekidno očekuju nevolje od svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close