Istraživanje

50 posto roditelja ne provodi više od dva sata dnevno sa svojim djetetom

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da je oko 25 posto djece pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potenci
Lifestyle / Obitelj | 14. 03. 2019. u 19:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje EDUS - Edukacija za sve pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) organiziralo je Internacionalni naučni skup iz području ranog rasta i razvoja i razvojnih poremećaja, koji u četvrtak održan u Sarajevu.

Tri naučne studije

Na skupu su prezentirani preliminarni rezultati tri naučne studije koje su provedene uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG) u periodu od kolovoza 2017. godine – ožujka 2019. godine, u okviru projekta 'Unaprijeđenje statusa djece s poteškoćama u razvoju u BiH'. 

U okviru Studije 1 prezentiran je EDUS razvojni skrining koji je nastao na istraživanju koje je obuhvatilo 1.500 djece i njihovih roditelja širom BiH, potom EDUS Protokol za dijagnosticiranje autizma koji je rezultat Studije 2, te preliminarne rezultate Studije intervencije u kojoj su uspoređena tri tipa intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju prisutna u BiH.

Rezultati

Rezultati naučnih istraživanja koje je EDUS proveo u BiH u protekle dvije godine na više od tisuću ispitanika - djece uzrasta do šest godina i njihovih roditelji pokazuju da je oko 25 posto djece pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.

''Ispitivanjem faktora rizika po razvoj djeteta istraživačkim tim Udruženja EDUS-Edukacija za sve saznao je i to da 36 posto roditelja nema dovoljno novca za osnovne životne potrebe, četiri posto žena je konzumiralo alkohol, a 18 posto cigarete tokom trudnoće, 45 posto majki u BiH dojilo je duže od šest mjeseci, a 45 posto roditelja u BiH priznaje da koristi fizičko kažnjavanje kao odgojnu metodu svoje djece, dok oko 50 posto ispitanih roditelja djece uzrasta od 3 do 6 godina ne provodi više od dva sata dnevno sa svojim djetetom'', navodi organizator.

Naučni skup u ANU BiH otvorili su akademik Senka Dinarević i Kent Larson, direktor Programskog ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, a sudjelovali su stručnjaci raznih profila. 

Dječji psihijatar (Michigan, SAD) Mohammad Ghaziuddin održao je uvodno predavanje o važnosti rane dijagnostike poremećaja autističnog spektra. Razvojni psiholog (Bangor, UK) Mihela Erjavec govorila je o važnosti ranog rasta i razvoja i detekcije razvojnih kašnjenja, a Nirvana Pištoljević iz Udruženja EDUS-Edukacija za sve prezentirala je najvažnije komponente mogućeg sistema rane detekcija, dijagnostike i intervencije za BiH proizašle iz višegodišnjih istraživanja njenog tima.

Kopirati
Drag cursor here to close