Jeste li znali?

Zašto se ženske košulje kopčaju na lijevu, a muške na desnu stranu?

Pet najpopularnijih teorija kaže da se ženske košulje kopčaju na lijevu stranu zbog...
Lifestyle / Moda | 06. 07. 2019. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro je poznato da ženske košulje imaju gumbe na lijevoj, a muške na desnoj strani, no jeste li se ikada zapitali zbog čega je tako?

Donosimo odgovor na ovu modnu dilemu.

Pet najpopularnijih teorija kaže da se ženske košulje kopčaju na lijevu stranu zbog...

1. ...dojenja

Većina ljudi su dešnjaci i žene su obično svoje bebe držale lijevom rukom. Jedna teorija kaže da im je stavljanje gumba na lijevu stranu olakšavalo dojenje jer im je na taj način bilo lakše raskopčati košulju i dojiti slobodnom rukom, piše Zadovoljna.hr. 

2. ...jahanja

S obzirom na to da su žene u prošlosti jahale konja sjedeći postrance okrenute na desno, kopčanje košulje na lijevu stranu navodno je smanjivalo ulaženje zraka, odnosno puhanje kroz košulju.

3. ...toga što se žene iz visokih društvenih slojeva nisu same odijevale

Ovo je jedan od najčešće spominjanih razloga zašto se ženske košulje kopčaju na lijevu stranu. Naime, sluškinjama dešnjakinjama tako je bilo lakše zakopčati košulje i bluze svojih gospodarica kojima su pomagale da se odjenu. Ipak, postoje neke nejasnoće u vezi s tom teorijom jer su u 17. i 18. stoljeću i muškarce također odijevali sluge. Nadalje, gumbi su na ženskoj odjeći bili rijetki sve do 18. stoljeća, a isključivo na lijevu stranu počeli su se stavljati poslije 1860. godine. 

4. ...toga što su pučanke željele kopirati stil odijevanja bogatašica

Smatra se da su gumbi, nakon što su se pripadnici visokih slojeva počeli odijevati sami, ostali na lijevoj strani kako bi pučanke mogle kopirati stil odijevanja bogatašica. U prošlosti gumbi su bili vrlo skupi.

5. ...Napoleona

Postoji priča prema kojoj su žene ismijavale Napoleonovu pozu s rukom gurnutom u prorez prsluka (što je tada bio znak dostojanstva) i podrugljivo je oponašale, zbog čega je francuski imperator naredio da se ženske košulje proizvode s kopčanjem na lijevu, odnosno na suprotnu stranu od muških košulja kako mu se više ne bi mogle rugati.

Kopirati
Drag cursor here to close