Ricinusovo ulje

Tanka i oslabljena kosa može se oporaviti - recept za masku

Postoji odlično rješenje koje možemo lako primijeniti i kod kuće.
Lifestyle / Moda | 16. 07. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bujna i zdrava kosa adut je koji sve priželjkujemo. Tanka kosa ili njezino opadanje zato nam mogu predstavljati problem.Srećom, postoji odlično rješenje koje možemo lako primijeniti i kod kuće.

Sazrijevanje nam donosi mnogo prednosti, ali nažalost i poneku neugodnost. Kako smo starije, mijenjaju se naše razine hormona, a jedna od posljedica može biti i oslabljena kosa. Srećom, ovoj ne baš poželjnoj pojavi možemo doskočiti i u kućnoj radinosti, a stručnjaci naglašavaju kako nam potreban samo jedan dragocjen sastojak koji spašava tanku i slabu kosu – ricinusovo ulje.

Ricinusovo ulje ekstrahira se iz zrna ricinusa i tradicionalno se koristi u različite ljekovite svrhe, između ostalog, i laksativne. U lokalnoj primjeni, ovo ulje može napraviti čuda za kožu -  pomaže u zacjeljivanju rana, a koristi se kod kožnih oboljenja, poput dermatitisa i gljivičnih infekcija. No, ono što nas posebno impresionira je sposobnost ovog ulja da oporavi oslabljenju i tanku kosu. 

Istraživanja su pokazala kako ricinusovo ulje povećava sjaj kose i pridonosi njezinoj punoći, ali stručnjaci za kosu idu i korak dalje. Oni se zaklinju da ricinusovo ulje ima sposobnost jačanja rasta kose, a neki tvrde da rast ubrzava čak pet puta. Razlog tomu mogao bi biti to što ovo ulje pospješuje cirkulaciju odnosno dotok krvi u vlasište.

Osim toga, bogato je vitaminom E i vrstom masti koja se zove ricinoleinska kiselina, a koja dokazano umanjuje upalne procese - još jedan uzrok gubitka kose.

Prema nekim istraživanjima masne kiseline doprinose zdravim folikulima kose što bi također moglo povećati rast kose. Ako samo ti dali dovoljno razloga da tretman ricinusovim ulje isprobaš kod kuće, dodatno će te razveseliti i vijest da se je njegova primjena sasvim laka.

Najprije je potrebno nabaviti kvalitetno ricinusovo ulje. Tekstura bi trebala biti jako gusta i pomalo ljepljiva, a radi lakšeg nanošenja razrijediti je možeš miješajući ricinusovo ulje s kokosovim ili uljem od jojobe.

Uljnoj smjesi možeš slobodno dodati i eterična ulja poput ružmarinovog koji čisti vlasište i potiče rast kose. Dobivenu smjesu zatim možeš nanijeti od korijena kose pa sve do njezinih vrhova kako bi je potpuno zaštitila od oštećenja.

Recept maske za kosu od ricinusovog ulja:

1 žlica rastopljenog kokosovog ulja

1 žlica ricinusovog ulja

10 kapi eteričnog ulja ružmarina 

Primjena: 

Masku velikodušno nanesi na vlasište, a zatim obloži vlasi od korijena do vrhova

Masku ostavi da djeluje 30 minuta

Temeljito operi kosu uz šamponiranje

Osim što će tankoj kosi dati punoću, ova maska spriječit će ispadanje vlasi odnosno obnoviti vašu kosu ako je nastalo pojačano ispadanje. Primijeniti je možeš i na obrvama, a za najbolje rezultate idealno je nanositi dva puta tjedno. 

Hoćeš isprobati?

Kopirati
Drag cursor here to close