Izlaganje kože suncu

Stručnjaci tvrde: Poslije depilacije dva dana nema sunčanja

Problem je infekcija koja može nastati uslijed nečistog voska, ali i upala korena dlake koja se najčešće manifestira kao gnojna bubuljica.
Lifestyle / Moda | 17. 08. 2018. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoćete li ćete dlačice ispod pazuha i na preponama brijati ili čupati voskom, stvar je izbora. Opasnost od iritacije žlijezda i pojave karcinoma uslijed ovog načina uljepšavanja ne postoji, tvrdi dr. Svetlana Minić, dermatovenerolog.

Problem je infekcija koja može nastati uslijed nečistog voska, ali i upala korena dlake koja se najčešće manifestira kao gnojna bubuljica.

''Svejedno je da li je depilacija toplim ili hladnim voskom'', kaže dr. Svetlana Minić.

''Jedino je važno da bude higijenski ispravan. U kozmetičkim salonima se vosak često reciklira, čak i za hladnu depilaciju. Ne baca se već se samo procijedi da bi bio naoko čist od dlaka. Zato bi trebalo biti obazriv'', objašnjava doktorica.

Objašnjava da je stručnost kozmetičara vrlo važna, jer ukoliko se više puta ponavlja depilacija na jednom mjestu može skinuti previše slojeva kože i tako napravi opekotina, pišu Novosti.rs.

''Dakle, mogu se depilirati svi dijelovi tijela, ali kod onih koji imaju jače dlake, lakše se razvije upala'', kaže dr. Minić.

Najčešća komplikacija je upala korena ili urastanje dlake nekoliko dana poslije depilacije. To se najčešće događa na preponama. Ponekada su ove vrste iritacija toliko izražene da je potrebno potražiti pomoć liječnika.

Minić zato savjetuje da osobe kojima se zbog depilacije javlja upala, dlačice uklanjaju brijačem. Međutim, uslijed čestog brijanja koža i prepona i pazuha može da poprimi sivkastu boju, zbog stalnog pritiska. Ipak, boja kože se vraća ako se neko duže vrijeme ne koristi brijač.

Nakon depilacije ili brijanja, dezodorans i krema mogu da se nanesu nekoliko sati kasnije. Ovi preparati trebalo bi da budu blagi i da hidriraju kožu. Poslije depilacije kožu ne bi trebalo izlagati suncu dva dana.

Kopirati
Drag cursor here to close