Opasna navika

Spavate sa šminkom na licu? Riskirate infekcije očiju i kože

Važno je znati da šminka s vremenom stvara neprobojnu barijeru na koži, zbog čega koža neće dobiti hranjive tvari, pa dolazi do starenja i oštećenja.
Lifestyle / Moda | 10. 02. 2018. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koža se noću dubinski obnavlja, a za taj proces treba kisik. S puderom, rumenilom i maskarom na licu to će biti nemoguća misija, pa dolazi do preuranjenog starenja, proširenih pora, akni, bora te infekcija.

''Ne skinete li šminku prije odlaska u krevet, definitivno ćete ubrzati proces starenja i povećati šanse za nastanak oštećenja na koži, i to zato što se na površini povećava sloj odumrlih stanica, koji s vremenom postaje sve deblji. Zato koža neće upiti ni najbolju kremu na svijetu'', upozorava Dinko Kaliterna, vodeći hrvatski i europski dermatolog.

Važno je znati da šminka s vremenom stvara neprobojnu barijeru na koži, zbog čega koža neće dobiti hranjive tvari, pa dolazi do starenja i oštećenja, pišu 24sata.hr.

''Koža se mijenja svakih 30 dana, a veći dio odumrlih stanica ostaje ‘zalijepljen’ na površini, pa svakih nekoliko mjeseci koži treba priuštiti temeljit piling kako bi se ta barijera uništila a kreme lakše upile u kožu'', tvrdi Kaliterna i dodaje da puder može biti dobar prijatelj naše kože tijekom dana, ali joj je istinski prijatelj tijekom noći.

Osim infekcija na koži, puder može izazvati pogoršanje tena u vidu prištića i akni, a isto tako povećava se i rizik od alergijskih reakcija, kaže dermatolog. Ako je umor ipak presudio i niste uspjeli zaspati s čistim licem, Kaliterna savjetuje da što prije napravite dubinsko čišćenje i tako ublažite nastalu štetu i njene posljedice.

Skidanje maskare prije spavanja također je vrlo važna stavka u njezi lica. Trepavice koje provedu neugodnu noć s maskarom brzo će postati tanke i lomljive, a dio njih će otpasti. Još je gore što ovaj omiljeni kozmetički proizvod može biti uzročnik infekcije oka, koja vodi do oštećenja vida.

''Ova loša navika dovodi do mogućnosti razvoja alergijskih reakcija i kontaktnog dermatitisa, što definitivno može izazvati upalu trepavica te neizravno oštetiti oko i povećati infekciju. Zato prije spavanja prvo treba temeljito čišćenje maskare s trepavica i očiju'', savjetuje dermatolog Kaliterna.

Ne zaboravite i na skidanje ruža s usana, pogotovo onih matirajućih, koji iz usana izvlače vlagu, pa one postaju ispucane i suhe, a nakon toga nijedan ruž neće izgledati dobro na usnama. Skidanje šminke ne utječe na kolagen, ali utječe na higijenu kože je stvara začepljene pore, nakupine mrtve kože i tako se povećava broj bakterija, parazita i gljivica koje žive na koži.

Iako je praksa mnogih žena da na noćnom ormariću drže vlažne maramice i njima skidaju šminku, Kaliterna upozorava da one nisu dobar izbor te da su njegovi favoriti mlijeko za čišćenje i micelarna voda.

Maramice za čišćenje lica ne mogu dobro obaviti mehanički dio čišćenja i često sadrže sastojke koji mogu izazvati iritacije i oštećenja kože, što pogotovo vrijedi za ljude koji imaju neurodermitis, a time i veliku sklonost alergijama. Maramice koristite kad nemate drugi izbor i kao zadnji spas za čišćenje lica.

 Vlažne maramice neće dobro očistiti nečistoće i često sadrže sastojke koji mogu izazvati iritacije i oštećenja. Ne bih ih preporučio kao svakodnevnu njegu za čišćenje lica, a micelarna otopina bolji je izbor i odgovara svim tipovima kože. Puno bolje čisti nečistoće i šminku. Teško je reći što je najbolji izbor za čišćenje, ali dajem prednost micelarnim otopinama i mlijeku za čišćenje. Nakon njih nije nužno korištenje tonika. Trenutačno je trend u čišćenju lica pomoću minerala zeolita, koji kao spužva upija sve nečistoće s kože, uključujući metale.

Kopirati
Drag cursor here to close