Šokantan broj preparata koje svakodnevno koristimo
Proizvodi za njegu tijela

Šokantan broj preparata koje svakodnevno koristimo

Lifestyle / Moda | 07. 06. 2021. u 11:09 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li ikad razmišljali o broju proizvoda za njegu i šminku koje koristimo? U svoju odbranu, krivicu bismo svalili na sve veći broj influencera. Zatrpavaju nas proizvodima koje oglašavaju. Nažalost, živimo u potrošačkom društvu i slabi smo na dobar publicitet.

Da nije sve tako crno, govori i činjenica da se, kad već imamo toliko proizvoda, sigurno brinemo o sebi malo više nego prije.

Međutim, je li ta pažnja dovoljno promišljena i efikasna ako na sebe stavimo vrlo veliku količinu preparata? Jeste li ikad sjeli i pomislili, što nam zapravo treba da bismo učinili da nam lice i tijelo izgledaju dobro? Idemo redom.

Foto: PR / Preparativna kozmetika za lice

Preparativna kozmetika za lice

U osnovi koristimo većinu preparata za lice. Podijelimo je na regije i njegujemo svaku na poseban način.

Imamo područje oko očiju, zatim T-zonu, koja se obično razlikuje od ostatka lica, a to su obrazi i bočni dijelovi lica. To je istina ako imamo sreće da nam je lice manje-više normalno. Ako se kojim slučajem pojave neki problemi, situacija se zakomplicira.

Postoje umivaonici, poput pjene ili gela za tuširanje. Micelarna voda ili neko drugo sredstvo za uklanjanje šminke. Zatim tonik, za dodatno čišćenje i zatvaranje očišćenih pora. Serum i krema. Između je piling i razne maske za lice.

Je li sve ovo potrebno ili pretjerujemo? I dalje smo kod njege. Šminka je tek druga priča.

Ono na što biste trebali obratiti pažnju je uklanjanje šminke. Podrazumijeva se, a za to trebate pronaći odgovarajući alat koji će "obaviti posao" umjesto vas. Ne razmišljajte o tome šta vaše prijateljice koriste ili preporučuju kozmetičari.

Vaša koža je individualna, sama za sebe i ne biste se trebali slijepo oslanjati na tuđe preporuke. Hidratacija je važna. Ovisno o vašoj dobi, bit će tako intenzivno. Sad, bilo u obliku kreme ili seruma, na vama je da odlučite.

Ako bismo kozmetiku sveli na dva preparata, mislimo da bi ova dva bila ono što vam treba. Povremena upotreba i dodatne stvari? Čini nam se da bez toga ne može. Zapravo možete, ali navika je čudo.

Također je vrlo važno napomenuti da postoje situacije kada su potrebna neka dodatna sredstva. Na primjer, ljeti moramo koristiti kremu sa zaštitnim faktorom za lice. Ako to ne učinimo, trajne posljedice bit će vrlo ozbiljne.

Osoba koja ima prištiće takođe spada u zasebnu kategoriju. Za to su vam potrebni preparati koji uklanjaju bubuljice i akne.

Prije svega morate riješiti problem s upalom i punjenjem pora, a tek onda se trebate koncentrirati na ostale njegujuće sastojke kože. Kada se ova situacija s kožnim problemima svede na odgovarajuću, možemo razmišljati o daljnjim koracima.

Foto: PR / Čišćenje lica

Dekorativna kozmetika za lice

Ovo je segment koji je zaista u velikoj ekspanziji u posljednje vrijeme i gotovo ne znamo odakle početi. Prije je bilo dovoljno ruža, maskare i možda malo rumenila, kako biste se mogli pripremiti i za svečaniju priliku. Danas je to mnogo drugačije.

I ne možemo reći da su neke pripreme koje ćemo navesti loše. Pitanje je samo da li je to potrebno ili ne.

Tekući puder je nešto bez čega je danas nezamislivo našminkati se. Postoje razni puderi, a ponekad u šali kažemo da je danas potrebno završiti fakultet kako bismo odabrali pravi puder. Nakon toga slijede konture u obliku tekućih i bronziranih pudera.

Rumenilo je obično u kamenu, a sve treba posvijetliti highlighterom. Prije pudera nismo spomenuli prajmer jer treba glačati lice, kako ne bi bilo neravnina.

Korektor se koristi za podočnjake, ali i za druge nedostatke koje treba pokriti kako bi ten zablistao. Oči su posebna priča. Baza a + za sjene, sjene, olovke, kreone, olovke za oči, maskare, umjetne trepavice. Kad smo već kod toga, olovka za obrve ili maskara za obrve, ili barem neka sjena. Podrazumijeva se maskara za trepavice.

Za usne vam treba hydra-umirujuća tekućina, ruž za usne, sjajilo, ruž za usne, olovka za usne. Tu je i prašak u kamenu, za matiranje problematičnih dijelova. Fiksator šminke na cijelom licu, kako bi šminka stajala od jutra do večeri.

Samo nabrajanje svega ovoga je zamorno. O upotrebi da i ne govorimo. Međutim, sada je gotovo svaka petnaestogodišnjakinja apsolutno obučena da traži svoju opremu u obliku četkica za svaki dio onoga što smo naveli. Poput blendera za uljepšavanje. Korisni su za nanošenje pudera i korektora.

Kad se sve uzme u obzir, ne možemo a da ne prokomentiramo količinu stvari koje osoba ponekad mora svakodnevno pretrpjeti. Zaista je puno. Plus ogromne količine novca koje idu u sve ove pripreme.

Ne želimo da ispadnemo mrzitelji šminke jer to nismo, ali racionalizirajmo stvari. Apsolutno svjesni vremena u kojem živimo, odgovorno tvrdimo da sve ovo nije potrebno da bismo izgledali lijepo. Pogotovo ne u mladalačkom periodu, kada lice samo po sebi sjaji ljepotom.

Mislimo da je ludo pratiti trendove po svaku cijenu i pokrivati lice s toliko šminke. Svečane prilike su druga tema, ali ne smijemo pretjerivati svakodnevno. Posebno se protivimo ako se šminka koristi u tolikoj mjeri da prikriva problem na licu, poput bubuljica.

Ni na koji način to nemojte raditi. Prvo popravite prištiće, a zatim nanesite šminku.

Foto: PR / Krema za lice

Kozmetika za kosu

Još jedan važan segment našeg fizičkog izgleda je kosa. I tu koristimo veliki broj preparata. Ponekad opravdano, a ponekad ne. Pored neizbježnog šampona, sada postoje preparati poput regeneratora, balzama ili maski za kosu. Međutim, pored navedenog, koriste se i balzami koji se ne ispiru.

Ulja i serumi za vrhove također služe za oporavak kose od oštećenja. Sprejevi koji štite od pregrijavanja, parfemi za kosu, samo su neke od sitnica.

Da bismo prilagodili boju onako kako želimo, postoje boje, toneri, blanširanje, primjenjuje se zaista mnogo stvari. Naravno, kod proizvoda za kosu razlika u odnosu na one koje koristimo za lice je ta što ih ne koristimo svaki dan.

Ipak, razmislite da li vam je sve to potrebno i da li je moguće bez određenih stvari. Vjerujemo da može.

Foto: PR / Dekorativna kozmetika za lice

Proizvodi za njegu tijela

I tijelo nije izuzeto od gomile kozmetike koju koristimo u njegovoj njezi. Navest ćemo neke od njih. Kupke, pjene za kupanje, uljne kupke, sapuni. Postoje razni pilinzi koji služe za uklanjanje mrtvih ćelija s kože. Nakon toga slijede losioni, kreme, maslaci za tijelo.

Depilacija kao takva zahtijeva još kozmetičkih preparata, posebno njegu nakon uklanjanja dlaka.

Antiperspiranti,  bez kojih nitko ne može, a koji mogu naštetiti najveću štetu našim aksilarnim žlijezdama.

Tu su i parfemi, nezaobilazni u stilu svake žene. Daju poseban pečat, a dostupni su u tečnom i čvrstom obliku. Međutim, dobro treba paziti na njihovu kvalitetu, da li je u pitanju lažni parfem ili original.

Spomenut ćemo i kreme sa UV faktorom zaštite koje su zaista potrebne kada kožu izlažemo suncu, ako želimo da se pridržavamo preporuka za sunčanje. Postoje i anticelulitni gelovi i kreme, također neophodni ljeti.

Postoje li mjere u onome što koristimo? Često pretjerujemo. Preporuka u ovom slučaju ide u smjeru upotrebe onih kozmetičkih preparata koji su potrebni našem tijelu. Osluškujte potrebe svoje kože.

Jednom kada utvrdite što vam zaista treba, tada ćete lakše funkcionirati. Neće biti potrebe za kupnjom mnogih stvari i nećete začepiti pore gomilom preparata. Mudro odaberite ono što vam treba.

Kopirati
Drag cursor here to close