Cipelice, bluzice, kompletići, šeširi...

Samo za odjeću za maturalnu zabavu potrebna prosječna plaća u FBiH

Gotovo cijelu jednu prosječnu plaću u Federaciji BiH roditelji maturanata trebaju izdvojiti za maturalnu večer svojih srednjoškolaca.
Lifestyle / Moda | 15. 03. 2018. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maturantima se uskoro bliži kraj srednjoškolskoga obrazovanja, a to se tradicionalno proslavi, između ostaloga, i maturalnom večerom.

Haljine i odijela, cipele, šminka, frizure, dodaci…  Sve su to stvari bez kojih gotovo ne ide, a roditelji većinom svojoj djeci žele priuštiti ono što žele i sanjaju, posljednje što žele je da se njihovo dijete izdvaja. No, činjenica je da nemaju svi jednake mogućnosti.

Naime, gotovo cijelu jednu prosječnu plaću u Federaciji BiH roditelji maturanata trebaju izdvojiti za maturalnu večer svojih srednjoškolaca. Iako konačni iznos ipak ovisi o tome je li riječ o maturantici ili maturantu te o stilu koji preferiraju, nerijetko je riječ o iznosima koji prelaze mjesečna primanja prosječnog radnika u Federaciji BiH.

Tako, primjerice, samo za haljinu maturantice u prosjeku izdvoje 200 do 300 KM, a ti iznosi znaju rasti i iznad 500 KM. Haljine podjednako i šiju i kupuju ili ih unajmljuju, što je jeftinije, kažu maturantice.

Haljine koje se iznajmljuju mogu se naći po cijeni od 50 do 100 KM. Uz haljinu idu i prigodne cipele čija se cijena kreće oko 100 KM. A s cipelama se usklađuju i torbice koje se mogu kupiti po cijeni od tridesetak KM.

Kako bi zablistale na maturalnoj večeri, tu su razni kozmetički tretmani te frizura. ''Za šminkanje, frizuru i uređenje noktiju potrebno je izdvojiti od 100 do 150 KM, ovisno o tome kod koga se tretmani rade'', navodi sugovornica Večernjeg lista.

Ni roditelji maturanata neće proći puno jeftinije. Naime, samo za odijelo i košulju potrebno je izdvojiti oko 250 KM, za cipele oko 130 KM, a tu su i kravata, frizura...

Uz sve navedeno, tu je još i večera u restoranu te džeparac. Prema riječima naše sugovornice koja uskoro završava četvrti razred srednje škole, na maturalnoj večeri može se zablistati i s mnogo manje novca.

''Na društvenim mrežama mogu se pronaći razne dizajnerske haljine po niskim cijenama, nošene jednom ili nijednom, kupljene prošle godine po cijeni od 400 konvertibilnih maraka, a sada se prodaju za 100 konvertibilnih maraka. Također, isto pravilo vrijedi i za cipele te ostale modne dodatke, poput nakita i torbica. Veliku mogućnost izbora daje i eBay gdje su odjeća i obuća puno jeftiniji nego kod nas'', kaže za Večernji list Ana koja je haljinu za maturu naručila na internetu.

Platila ju je, kaže, 50 eura te je prezadovoljna. Za frizuru i šminku će joj se pobrinuti prijateljice, a torbicu je posudila.

''Svatko ima svoje mišljenje i pravo svojim novcem raspolagati kako želi. Ja osobno mislim kako je bolje novac koji bih potrošila na skupe haljine usmjeriti na plaćanje semestra iduće godine'', kaže ova maturantica.

Njezino mišljenje dijele i brojni roditelji koji će tih dana ući u minuse na bankovnim računima kako bi svojim srednjoškolcima priuštili da na proslavi ispita zrelosti ne odudaraju od drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close