Čuveni Krokodil

René Lacoste, tenisač koji je lansirao slavni modni brand

Lacoste je dobio nadimak Le Crocodile (L'Alligator) zbog svog načina igre na teniskom terenu, a globalno je poznat i po tome što je 1929. godine svijetu predstavio Lacoste tenisku majicu.
Lifestyle / Moda | 12. 10. 2021. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: La Vanguardia / Jean René Lacoste ( 2. srpnja 1904., Pariz - 12. listopada 1996., Saint-Jean-de-Luz, Francuska)

Legendarni francuski tenisač Jean René Lacoste preminuo je na današnji dan prije četvrt stoljeća, 12. listopada 1996.

Rođen je u Parizu 2. srpnja 1904. godine u obitelji siromašnog pariškog industrijalca.

Ovaj francuski tenisač i biznismen bio je jedan od najboljih igrača svoje generacije.

U dobi od 13 godina, otac Jean Lacoste šalje ga na studij u Veliku Britaniju. Tada nije mogao ni zamisliti da će s 22 godine (1926.) njegov sin postati prvi reket na svijetu.

Lacoste je dobio nadimak Le Crocodile (L'Alligator) zbog svog načina igre na teniskom terenu, a globalno je poznat i po tome što je 1929. godine svijetu predstavio Lacoste tenisku majicu.

Zajedno s Jeanom Borotrom, Jacquesom Brugnonom i Henrijem Cochetom, Lacoste je bio jedan od Četiri mušketira, francuskih teniskih zvijezda koje su dominirale svjetskim tenisom tokom 20-ih i 30-ih godina.

Lacoste je osvojio ukupno sedam Grand Slam naslova, među kojima su tri Roland Garrosa, i po dva naslova na Wimbledonu i US Openu, ali nikada nije putovao u Australiju kako bi igrao i taj Grand Slam.

Bio je uspješan i u parovima (četiri osvojena turnira).

Tijekom 1927. i 1928. godine, Lacoste je bio prvi igrač svijeta.

Foto: Sportstylefashion.com / Lacoste je pripadao generaciji francuskih tenisača koje su zvali Četiri mušketira

Povijest marke Lacoste istinski je započela 1933. godine, nakon što je Rene Lacoste okončao tenisku karijeru.

Ideja je rođena nekoliko godina ranije, a zbog Lacostina nadimka dizajner Robert Cross 1927. osmišljava logo u obliku krokodila. Veliki fan personaliziranih komada, Lacoste taj motiv šije na sve svoje sakoe, a 1933. nastaje prva polo majica s prepoznatljivim našivkom krokodila.

Brend Lacoste tako postaje prvi koji ima vidljiv logo na komadu odjeće, a sve ostalo je povijest.

Francuski dizajner Christophe Lemaire bio je kreativni direktor Lacoste popčetkom ovog milenija, a njega je nalsijedio Felipe Oliviera Baptista. Portugalac je zaslužan za strelovit rast – za vrijeme njegovog kreativnog vodstva brend je u godini dana, 2016. zaradio više od dvije milijarde eura.

Naime, godinu kasnije uslijedila je suradnja s legendarnim njujorškim streetwear brendom Supreme, koja je pomalo zaboravljeni pariški brend stavila na radar svih strastvenih ljubitelja mode i hypebeastova. No, nakon dvaju muškaraca na kreativnom čelu (u novijoj povijesti), na tron je napokon zasjela i jedna žena – Louise Trotter (u rujnu 2018.).

Dizajnerica je prethodno iskustvo i znanje skupljala u brendovima Calvin Klein, Gap, Tommy Hilfiger.

Ova francuska tvrtka proizvodi modnu odjeću za muškarce, žene i djecu. Marka je također pecijalizirana za proizvodnju visokokvalitetne obuće i sportske opreme.

Vlasništvo nad brandom Lacoste vremenom je prešlo u ruke jedne švicarske korporacije.

Video: 15 Things You Didn't Know About LACOSTE
Kopirati
Drag cursor here to close