Isprobaj ove savjete

Kako da kosa što dulje ostane čista?

Masna kosa problem je s kojim muku muče brojne žene
Lifestyle / Moda | 08. 10. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učestalost pranja kose individualna je stvar jer nije svako vlasište isto, kao ni kvaliteta i gustoća kose. I dok neke žene kosu peru jednom do dva tjedno, drugima se previše masti i peru je češće od tri puta.

Međutim, prečesto pranje može isušiti kožu glave jer se tako s nje ispire sebum (loj) čija je uloga čuvanje tjemena i kose od isušivanja. Kako bi to izbjegla, donosimo ti nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćeš rjeđe prati svoju kosu: 

Pranje kose

 Kod pranja kose bitno je obratiti pozornost na tri stvari - temperaturu vode, šamponiranje i nanošenje balzama. Poželjno je da temperatura vode bude do 38 stupnjeva jer prevruća voda povećava izlučivanje masnoća.

Šampon nanosi kružnim pokretima, od tjemena prema vrhovima, a nakon dobrog ispiranja na vrhove nanesi balzam za kosu. Izbjegavaj nanošenje istoga na cijeloj kosi jer će je dodatno umastiti. 

Sušenje kose

Kada opereš svoju kosu pusti je da se prirodno osuši koliko je to moguće, ali korijen obavezno dodatno osuši fenom. Feniranjem korijena postići ćeš veći volumen i dobiti kosu koja se manje masti. Kod sušenja fenom pripazi na temperaturu fena.

Prevruć fen isušuje vlasi pa će se iz vlasišta pojačano lučiti masnoća kako bi se koža zaštitila od vrućine. 

Češljanje

Kako bi svoju kosu duže održala čistom, češljanje svedi na minimum, a razlog za to je vrlo jednostavan. Prilikom češljanja kose, prirodna ulja prenose se s tjemena na ostale dijelove kose i tako je brže maste.

Osim toga, nemoj zaboraviti redovito prati četke i češljeve u toploj vodi sa šamponom ili sapunom kako bi odstranila prljavštinu, masnoće i ostatke proizvoda za oblikovanje kose. 

Frizura

Ravna kosa ne preporučuje se osobama koje imaju prirodno masnu kosu. Naime, tako su vlasi u izravnom doticaju s kožom i prirodnim uljima koja se onda prenose na kosu i tako je brže maste. Upravo zato, osobe koje imaju problema s masnom kosom trebale bi praviti kovrče ili blage valove.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close