Dobitnica nagrade u Los Angelesu

Gruđanka osvaja svjetsku modnu scenu

Lifestyle / Moda | 18. 03. 2021. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada Gruđanka Lucija Čolak modna je dizajnerica, čije kreacije su upečatljive i jedinstvene, od pomno biranog materijala i neobičnih detalja, a to su prepoznali i svjetski dizajneri.

Dobitnica je ovogodišnje nagrade International Design Award u Los Angelesu, a u razgovoru za Bljesak.info, otkrila nam je kako je očarala modni svijet.

Magistra Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu (smjer Modni dizajn), od djetinjstva je uključena u svijet mode, a još prije 20 godina u obitelji je osnovan krojački salon Kašmir, čija je, kako kaže, ponosna vlasnica, što ju je i dovelo do svjetske nagrade.

"Natjecanje IDA se organizira od 2007. godine, a pokrenuto je od strane Farmani grupe, međunarodne organizacije osnovane u SAD-u, koja djeluje globalno od 1985. godine. Osim kategorije modnog dizajna, u kojoj sam osvojila zlato, uključene su i kategorije poput dizajna interijera, arhitekture, proizvoda te grafičkog dizajna. Sretna sam i ponosna što sam baš ja osvojila prvo mjesto pored velikog broja izvrsnih umjetnika i dizajnera.“, rekla nam je Lucija te dodala da joj je to izuzetno velika motivacija za daljnji rad i napredak.

Za natječaj je saznala samo par dana prije njegovog završnog roka pa i nije bilo vremena za osmišljavanje novih kreacija: "Tako sam izabrala kreacije iz svog ormara koje čine neku priču i imaju povezanost, među njima je i moja vjenčanica. Na taj način je nastala mini kolekcija Avant-garde my way. Mislim da je žiri u kolekciji prepoznao posebnost i neovisnost od modnih trendova koji se današnjim ženama nameću i da je upravo to bilo ono presudno."

Foto: Privatna arhiva / Gruđanka osvaja svjetsku modnu scenu

Inspiraciju dobiva u trenutku kada vidi materijal s kojim bi mogla raditi i sve ide spontano.

"Zapazim li neki dobar komad tkanine, tek tada znam što i kako ću dalje i počnem skicirati, ideja se razvija sama od sebe. Volim spajati nespojivo, miješanje različitih tkanina, obožavam boje. Nikad se, zapravo, nisam vodila trendovima, već svojim doživljajem i maštom i mislim da je to ta dobitna kombinacija“, govori nam uspješna Gruđanka.

Svojim klijenticama daje prijedloge ovisno o njihovoj osobnosti, građi tijela i uopće o izvedivosti njihove prvotne ideje, a mnogo više je onih koje traže da baš Lucija ubaci dozu sebe ili da u potpunosti osmisli za njih kreaciju: "Ono što je možda posebno i zanimljivo u mom radu moglo bi biti način na koji stvaram kreacije. Moj pristup dizajniranju je takav da kreacije smišljam i radim sukladno karakternim osobinama, tako da za svakoga mogu pronaći nešto jedinstveno i različito."

Mlada dizajnerica preporučuje svima da se odvaže i iziđu iz kalupa i izvan okvira jer, kako kaže, u životu je bitno raditi ono što voliš, u modi nositi ono što se tebi sviđa, a ne što nalažu modni trendovi.

"Prvi i osnovni zadatak, odnosno uvjet ka napretku je samouvjernost, koju možemo postići samo ako se ne osvrćemo na komentare drugih. Najvažnije je biti zadovoljan samim sobom", zaključuje Lucija.

Kopirati
Drag cursor here to close