Glamoč

Druženje i hobi prerasli u ozbiljan posao: Žene zarađuju izrađujući nakit i slike

Ističe da rade razne motive, i to prvenstveno svoje, glamočke, ali da su veoma zastupljeni i bosanskohercegovački motivi. Rade, kaže, i neke slike sa motivima cvijeća.
Lifestyle / Moda | 16. 05. 2019. u 11:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrada slika na aluminijskoj foliji, nakita, kao i ukrašavanje predmeta od drveta i stakla tehnikom dekupaža s ciljem druženja iz hobija za veoma kratko vrijeme, Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč učinio je prepoznatljivim. 

Da je tako svjedoči da već izvjesno vrijeme imaju narudžbe za svoje radove, te da im je to omogućilo i da poboljšaju kućni budžet.

A, radovi su brojni i javnosti će biti u većem obimu predstavljeni na izložbi u srpnju, u okviru manifestacije "Glamočko ljeto".

Dominiraju glamočki i bosanskohercegovački motivi 

Elmaza Dragolovčanin, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako kao takav oblik organiziranja djeluje tri godine.

"Mi se bavimo raznim aktivnostima. Imamo edukativni dio aktivnosti. To nam je na prvom mjestu. Bavimo se još nekim aktivnostima. Tako imamo kulturno-zabavne programe, obilježavamo sve naše povijesne datume vezano za državu Bosnu i Hercegovinu. Radimo i s djecom, a radimo i neke humanitarne akcije. No, najviše smo se posvetile ovom nekom umjetničkom dijelu. Izrađujemo levhe na aluminijskoj foliji. Zaista smo se tome možda i najviše posvetili. I to nam nekako najbolje ide", kaže Dragolovčanin.

Ističe da rade razne motive, i to prvenstveno svoje, glamočke, ali da su veoma zastupljeni i bosanskohercegovački motivi. Rade, kaže, i neke slike sa motivima cvijeća.

Foto: Anadolija / Druženje i hobi prerasli u ozbiljan posao

"Izrađujemo također nakit od raznih perli, metalnih dodataka, tespihe. Heklamo. Radimo jednu vrstu posebnog heklanja. To je poentlas. Tako se zove taj način heklanja i vezenja. Radili smo i srebreničke cvjetove. Pletemo razne vrste odjevnih predmeta. Radimo i takozvanu dekupaž tehniku na drvetu i na staklu. Uglavnom, družimo se. To je i edukativno i korisno u drugom smislu. Naše žene nemaju baš toliko prilika da se druže vani, da budu skupa, da se obilaze. Ovo nam je dobra prilika da se okupimo na jednom mjestu, da razmjenjujemo mišljenja, da se družimo, da usput nešto korisno i naučimo. Žene su ovdje dosta toga i naučile", ističe Dragolovčanin.

Dosta žena je odlučilo i privatno da se bavi ovim poslovima i tako usput nešto i zarade.

"Naša članica Mirela Ledenko je fino počela da se bavi radom na aluminijskoj foliji. Ona, hvala Bogu, nešto sebi i zaradi. Još jedna članica koja radi dekupaž tehniku također. Ima i ona nekih lijepih narudžbi. Ja izrađujem nakit. Svaka od nas je pronašla nešto za sebe i radimo", cijeni Dragolovčanin.

Naglašava da je to posebno važno za žene koje su uglavnom nezaposlene, te dolaze iz raznih socijalnih kategorija stanovništva.

"Ovo im stvarno dobro dođe da malo svoj budžet poprave. Jer, ovdje su naše žene Bošnjakinje, nezaposlene i nije baš lako kada živite u jednoj sredini gdje nemate baš neku egzistenciju i dobra primanja. Onda sve ovo dobro dođe da se taj kućni budžet malo i unaprijedi", smatra Dragolovčanin.

Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč razmišlja i o unapređenju svojih aktivnosti uvođenjem nekih novih tehnika rada.

"Nedavno smo imali jednu radionicu ebru tehnike. Neke su se žene pronašle i u tome, pa vidjet ćemo kasnije hoće li se nešto iz toga izroditi. Imamo u planu proizvodnju nekih ekoloških sapuna, od eteričnih biljaka. Vidjet ćemo hoće li se i to ostvariti. Sve su to neki naši planovi i naše želje. Naravno, u životu su želje jedno, a mogućnosti su drugo. Ali, eto nadamo se, Bog dragi će nam i tu biti od pomoći kao i do sada", navodi Dragolovčanin.

Ističe kako su imali već nekoliko puta izložbu na Festivalu "Glamočko ljeto" koji se održava svake godine u ljeto u Glamoču.

"I ove godine planiramo u sedmom mjesecu predstaviti radove. Imat ćemo otvorenje poslovno-edukativnog centra u Glamoču gdje ćemo napraviti izložbu. Također ćemo onda opet imati na tom Festivalu 'Glamočko ljeto' prezentaciju tako da imamo nekoliko prilika gdje možemo izložiti naše radove, gdje budu lijepo zapaženi. Čak nešto i unovčimo", poručuje Dragolovčanin.

Izložbe i predstavljanje na festivalu 

Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kaže kako Aktiv žena uvijek može računati na podršku.

"Medžlis Islamske zajednice Glamoč prvodi čitav niz raznih aktivnosti od kojih su se kao posebno interesantne pokazale art hobi radionice koje se realiziraju u sklopu Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. Naravno, u realizaciji tih aktivnosti koristimo priliku da uvežemo i suradnju drugih organizacija. U konkretnim aktivnostima na suradnju sa Bošnjačkom zajednicom kulture 'Preporod' Glamoč. Tako da se ovi projekti Aktiva žena realiziraju u suradnji Medžlisa Islamske zajednice Glamoč i Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' Glamoč. Ono što je važno jeste da se na ovaj način omogućilo ženama da imaju priliku da nađu sebi oduška, da dođu do izražaja, da ispolje i pokažu tu svoju umjetničku stranu koju do sada nisu imale priliku da iskažu. Ujedno su to veoma kvalitetna druženja. Njima je to i prilika za neka putovanja, obzirom da nakon određenog vremena bude i organizirano neko putovanje, izlet i slično", naglašava Kovačević.
Cijeni stoga da su to možda i neke od najkvalitetnijih aktivnosti koje su proveli i koje u narednom periodu planiraju unapređivati.

"Posebno ćemo iskoristiti priliku da tijekom ovogodišnjeg Festivala 'Glamočko ljeto', Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč uradi svoju prvu samostalnu izložbu. Oni su to do sada radili na jedan skromniji način. Ove godine obzirom da mi privodimo kraju radove na objektu Poslovno-edukativnog centra u Glamoču, te da unutar tog objekta imamo uvjete za jednu takvu izložbu to ćemo i organizirati. Tako da će ove godine imati priliku da na jedan pravi, kvalitetan način se predstave našoj publici u Glamoču, ali i šire, u BiH", stava je Kovačević.

Foto: Anadolija / Druženje i hobi prerasli u ozbiljan posao

Kada se govori o aktivnostima koje provodi Medžlis Islamske zajednice Glamoč, on je u prvom planu edukativnog karaktera.

"Nikada one nemaju tu neku, da tako kažemo, financijsku želju ili želju za ostvarenjem neke financijske koristi. One su u prvom redu edukativne. Ali, ono što se pokazalo da kroz razne treninge kroz koje su prolazile žene i djevojke koje pohađaju ove sekcije jeste to da su one stekle određena znanja da i samostalno mogu postići određene rezultate. To im omogućava da i one same sebi stvore određeno tržište kroz proizvodnju onoga što je dosta interesantno, a to su nakit i radovi na aluminijskoj foliji. Svakako da je naša želja da ukoliko ovi naši projekti, kao što je projekt Poslovno-edukativnog centra zažive u punom smislu imaju i tu jednu ponudu onoga što mi radimo i što rade članice Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč", poručio je Kovačević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close