Academia Cravatica

Dani kravate počeli vezanjem crvene kravate oko vrata bana Jelačića

Festival će obilježiti niz aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu.
Lifestyle / Moda | 14. 10. 2017. u 15:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vezanje crvene kravate oko vrata kipa bana Jelačića na središnjem zagrebačkom trgu, bila je uvertira Danima kravate - prvom hrvatskom festivalu kravate koji će trajati od 14. do 18. listopada s ciljem širenja svijesti ''da je Hrvatska domovina kravate'', kazali su organizatori iz ustanove Academia Cravatica u subotu.

Kravatu je banu oko vrata vezao zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić. 

"Čast mi je vezati kravatu banu uz kojeg osam godina prolazimo u smjeni straže i ostavljamo počasnu stražu ispred njega. Čast mi je što ću mu vezati kravatu koja simbolizira hrabrost i ljubav, a ima veliku povijesnu priču", izjavio je.

"Ovim ujedno najavljujemo i Svjetski dan kravate koji ćemo proslaviti 18. listopada", istaknuo je.

Nikola Albaneže iz ustanove Academia Cravatica podsjetio je da je 18. listopada 2003. godine svezana velika kravata oko Arene u Puli, a pet godina kasnije je na inicijativu Academije  Cravatice Hrvatski sabor taj dan proglasio Danom kravate u Republici Hrvatskoj, javlja Hina. 

Trenutno se nastoji da i Europski parlament prihvati inicijativu, rekao je.

Tijekom Dana kravate (14. do 18. listopada) kravate će biti postavljene na četrdesetak mjesta odnosno spomenika u Zagrebu, među kojima su spomenik Stjepanu Radiću, kralju Tomislavu, Anti Starčeviću, Augustu Šenoi, Mariji Jurić Zagorki, Većeslavu Holjevcu, Petrici Kerempuhu.

Festival će obilježiti niz aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu.

Kopirati
Drag cursor here to close