Da biste kosu učinili savršenom, izbjegavajte ove stvari!
Postoji nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati ako želite da vam kosa bude savršena.

Da biste kosu učinili savršenom, izbjegavajte ove stvari!

Lifestyle / Moda | 26. 04. 2021. u 21:22 Bljesak.info / Srbijanka Stanković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno je sigurno, apsolutno sve žene žele imati lijepu, jaku i sjajnu kosu. Iako su dobra briga i kvalitetna prehrana neki od glavnih načina za postizanje ovog cilja, istina je da postoje i neke druge stvari koje imaju ogroman utjecaj.

Što se tiče njege kose, obično je glavna tema što trebate učiniti da bi kosa bila bujna, zdrava i njegovana. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možda radite pogrešno, a da to ni ne znate.

Postoji nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati ako želite da vam kosa bude savršena.

Čekate predugo za šišanje

Ako imate izbijeljene krajeve i neposlušnu, suhu kosu koja izgleda neuredno i više nije u dobroj formi, ako se kosa lako zapetlja i čak se stvaraju čvorovi – vjerojatno već kasnite na šišanje!

Ako želite dugu kosu, može vam se činiti da će odgađanje šišanja pomoći da joj ponovo naraste. Međutim, riskirate samo da će vam kosa procvjetati i da će je frizer na sljedećoj frizuri skratiti više nego što želite.

Rješenje: Redovno posjećujte frizera.

Kosu farbate sami kod kuće

Uradi sam, može biti korisna praksa u mnogim prilikama, ali bojanje kose nije jedno od njih, osim ako niste profesionalni frizer.

Ono što mnogi ne znaju je da kosa može da opada od farbanja ako se to ne uradi kako treba. Uz to, nije rijetkost da se više ošteti, a boja nije onakva kakvu ste zamislili, što doprinosi lošem izgledu kose.

I na kraju, obično se dogodi da završite kod frizera da ispravite svoje greške i sve će vam to doći puno skuplje.

Rješenje: Prepustite bojenje kose profesionalcu.

Foto: Pixabay.com / Što trebate učiniti da bi kosa bila bujna, zdrava i njegovana

Češljanje ili oblikovanje mokre kose

Kad je vaša kosa mokra, vrlo je mekana i sklonija je lomljenju. Možete malo eksperimentirati kako biste to provjerili sljedeći put kada operete kosu. Odaberite jednu dlaku (samo jednu, ne želimo da izgubite kosu) i pokušajte je istegnuti i slomiti.

Otkrit ćete da se kosa puno lakše lomi kad je mokra u odnosu na suhu. Gruba četka za kosu čini istu stvar, samo ne trgajući jednu dlaku već stotine odjednom!

Vrući zrak iz sušila za kosu (ili drugih uređaja koje koristite na mokroj kosi) čini da voda jako isparava, a kako smo svi naučili u školi, voda se isparavanjem lomi. A povrh svega, toplota iz fena izgorjet će i vašu kosu.

Rješenje: Ostavite kosu da se osuši na zraku najmanje 90% prije četkanja i oblikovanja. Prije upotrebe sušila za kosu preporučuje se upotreba preparata za zaštitu od toplote.

Perete kosu prečesto i vrućom vodom

Žlijezde u našem vlasištu proizvode prirodna ulja koja su neophodna da bi kosa bila prirodno hidrirana i zdrava. Vruća voda uklanja ova ulja i čini kosu suhom i lomljivom.

Prečesto pranje na sličan način oštećuje i našu kosu. Frizeri preporučuju pranje kose najviše dva puta tjedno ili tri puta ako imate izuzetno masnu kosu.

Rješenje: Ne perite kosu svaki dan i umjesto vruće koristite mlaku vodu.

Previše sunca

Ako planiramo provoditi više vremena na otvorenom, obično ne zaboravimo nanijeti kremu za sunčanje kako bismo zaštitili kožu, ali često zaboravimo zaštititi kosu.
Prevelika izloženost sunčevim zrakama ne oštećuje samo kožu, već i kosu. Ako je vaša kosa svjetlija, izgleda i osjeća se suho pod prstima i ima ispucale vrhove, vrlo je moguće da je UV zračenje glavni krivac za tako loše stanje.

Rješenje: Nosite kapu ili nabavite proizvode koji su posebno dizajnirani za zaštitu vaše kose od UV zračenja. Obavezno provjerite vremensku prognozu i UV indeks prije nego izađete van.

Foto: Pixabay.com / Što trebate učiniti da bi kosa bila bujna, zdrava i njegovana

Koristite četke za prljavu kosu

Kad četkate kosu, na četki ostane puno mrtvih čestica kože glave, čak i ako ih ne vidite. Mrtva koža je savršeno mjesto za razvoj bakterija svih vrsta. Osim što je ružno, ako koristite ovakvu četku, ove čestice mogu doći na teme glave ako je ne perete redovito.

Rješenje: Redovito perite četke nakon upotrebe. Preporučljivo je četkice zgusnuti alkoholom najmanje dva puta mjesečno. Imajte svoju, ličnu četku koju više nitko od ukućana ne koristi.

Ne koristite regenerator ili ga koristite umjesto šampona

Šamponi i regeneratori za kosu potpuno su različiti proizvodi koji se koriste u potpuno različite svrhe. Njihove uloge ne mogu se zamijeniti, šamponi peru kosu, regeneratori je hidriraju.

Evo jedne jednostavne usporedbe: vašem automobilu trebaju i benzin i ulje, a ne jedno ili drugo. To su dva različita proizvoda i vaš automobil neće raditi ako gorivo natočite tamo gdje treba biti ulje. Isto je i s kosom. Ako umjesto šampona koristite regenerator ili ga uopće ne koristite, vlasište neće reći "Hvala".

Rješenje: Koristite oba proizvoda, prvo šampon, a zatim regenerator.

Ne mijenjajte proizvode kada vam se promijeni kosa

Danas na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda - za tanku, grubu, obojenu, oštećenu kosu i mnoge druge. Svi oni imaju različite sastojke, ovisno o namjeni.

Ako vam se promijeni kosa, također trebate promijeniti proizvod koji koristite za određenu svrhu.

Ponovimo usporedbu s automobilima. Svi znamo da ne bismo trebali stavljati benzin u dizel pogon na sva četiri točka. Pa zašto biste koristili šampon za masnu kosu ako imate suhe, izbijeljene pramenove?

Rješenje: Kupite i odaberite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose.

Prečesto kosu četkate od korijena

Ako kosu četkate od korijena, na kraju ćete stvoriti masivan čvor i izbiti puno kose. Ovo također slabi korijene kose! Pretjerano četkanje nanosi sličnu štetu. Jednostavno govoreći, nemojte četkati kosu ako za to nema potrebe.

Rješenje: Uvijek počnite četkati kosu od vrhova do korijena, usput raspetljavajući čvorove (i ne pretjerujte).

Prečesto vezujete kosu u čvrsti rep

Ako vrlo često jako čvrsto zavežete kosu, na kraju je možete oštetiti jer je doslovno izvlačite iz korijena. Također, neadekvatne trake za kosu mogu vam slomiti kosu na mjestima na kojima je redovno vežete.

Ako više volite rep, izbjegavajte gumice i one s metalnim dijelovima. Također, često mjenjajte položaj repa.

Rješenje: Kosu povremeno vežite, ali ne svaki dan. Koristite mekše gumice koje ne lome kosu.

Ne koristite ulja za kosu

Ako izbjegavate koristiti ulja za kosu, nikada nećete imati sjajnu i zdravu grivu. Nanošenje prirodnih ulja na samo vlasište neophodno je za kvalitetnu i zdravu kosu.

Ulje jača kosu od korijena i daje joj sjaj i glatkoću koju želite. Zato jednom tjedno dajte vlasištu dobru, toplu uljnu masažu i ostavite ulje da djeluje 2-3 sata. Ne ostavljajte ulje na glavi preko noći kako ne biste začepili pore.

Rješenje: Odaberite kvalitetno prirodno ulje i umasirajte ga u tjeme jednom tjedno. To može biti kokosovo, jojobino, bademovo ili arganovo ulje. Ako imate problema s pretjeranim mašćenjem i opadanjem ulje od kantariona pomaže. Ulje ove ljekovite biljke djeluje regenerativno na kožu glave.

Foto: Pixabay.com / Što trebate učiniti da bi kosa bila bujna, zdrava i njegovana

Uvijek grubo osušite kosu peškirom

Možda samo pokušavate upiti višak vode i kosu osušiti ručnikom, ali to vam nanosi veliku štetu. Na taj se način stvara veliko trenje i kosa se vrlo lako podera i ošteti. Da stvar bude gora, kosa je izuzetno zamršena.

Sve ovo čini vas korak dalje od savršene i njegovane kose.

Rješenje: Pustite da se kosa osuši na zraku ili umjesto ručnika koristite meku pamučnu ili svilenu krpu.

Koristite sulfatne šampone

Danas je općepoznata činjenica koliko su sulfati štetni za vašu kosu. Sulfati su vrlo agresivne supstance koje uklanjaju prirodna ulja s kose, isušuju je i čine vrlo krhkom. A povrh toga, ispiru boju s vaše kose koju ste se toliko trudili dobiti.

Rješenje: Nabavite kvalitetan šampon koji ne sadrži sulfat.

Prečesto koristite peglu i figaro

Svi znamo koliko je teško oduprijeti se ne upotrebi raznih uređaja za oblikovanje kose na bazi toplote.

No, bez obzira koliko se kosa čini lijepom, glatkom i sjajnom nakon peglanja, stvarnost je takva da je sve više oštećena i lošeg kvaliteta.

Na kraju ćete završiti kod frizera na frizuri osvijetljenih kajaka.
Ako pokušavate pustiti kosu, ovi su alati izvrsno ne-ne.

Rješenje: Pronađite frizure izrađene bez upotrebe topline, a peglu i figaro sačuvajte za posebne prilike.

Ne koristite sredstva za zaštitu od toplote

Mnogi preskaču da stave proizvod za zaštitu od toplote i tako naprave veliku grešku. Čak i ako kosu ne peglate ili ne fenirate, velika je vjerojatnost da ćete kosu sušiti barem nekoliko minuta.

Čak i tada je potrebno zaštititi kosu od vrućine.

Proizvodi za zaštitu od toplote formulirani su da zaista "rade posao". Uz to, doprinose da kosu čine mnogo lakšim za oblikovanje i čine frizuru ljepšom, a kosu složenijom.

Rješenje: Svaki put prije upotrebe sušila za kosu ili bilo kojeg alata za kosu koji radi na principu toplote, obavezno stavite proizvod koji štiti kosu od vrućine.

Koristite previše proizvoda za kosu s odjećom

Uz jake proizvode za kosu na tržištu, lako je pretjerati i s njihovom količinom. Ali previše krema, sprejeva, maski i ulja učinit će vašu kosu masnom i spriječit će prodiranje hidratacije u kosu. Dugoročno, to će rezultirati isušivanjem kose, koja će postati oštećena, sklona lomljenju, kidanju i cvjetanju.

Rješenje: Koristite potrebne proizvode u pravoj količini.

Kopirati
Drag cursor here to close