Black Friday

"Crni petak": Šoping groznica izazvala pravu pomutnju

Šoping groznica počinje već četvrtak uvečer.
Lifestyle / Moda | 24. 11. 2017. u 11:32 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je počela šoping groznica "Crni petak" (Black Friday), dan nakon nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, odnosno dana kada nastupaju i velika sniženja u kupovini, što svake godine izaziva šoping groznicu širom zemlje, javlja agencija Anadolija.

Iako se on zove "Crni petak", kao i prethodnih godina, šoping groznica počinje već četvrtak uvečer.

Velika gužva bila je u saveznoj državi New Jersey, gdje se ispred radnje najvećeg američkog maloprodajnog lanca Walmart okupilo na tisuća građane, iščekujući zeleno svjetlo za kupovinu, što se dogodilo u 18 sati po lokalnom vremenu.

Slično je bilo i ispred vrata radnje lanca elektronskih uređaja Best Buy, također u New Jerseyu, gdje je i pored vrlo niskih temperatura noć provelo oko 700 ljudi.

Kako bi se okoristili od velikih sniženja, Amerikanci su najviše kupovali televizore, pametne telefone, tablete i drugu elektronsku i digitalnu opremu.

Nacionalna federacija maloprodajnih objekata (NRF) očekuje da će tijekom vikenda oko 115 miliona građana SAD-a iskoristiti povoljnosti u kupovini tokom Dana zahvalnosti.

Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsjednika Georga Washingtona i odobrenje Kongresa.

Kasnije, 1941. godine predsjednik Roosevelt potpisao je zakon kojim se i službeno uspostavlja Dan zahvalnosti kao praznik koji se proslavlja četvrtog, odnosno posljednje četvrtka u studenom.

 
Kopirati
Drag cursor here to close