Burzika Unique: Unikatni modni brend za odvažne žene

Burzika Unique: Unikatni modni brend za odvažne žene

Lifestyle / Moda | 25. 03. 2019. u 14:21 Bljesak.info / Youth Employment Project

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Modni zaljubljenici, upoznajte Burziku Unique, novi modni brend iz Prijedora, iza kojeg stoje kreativne i talentirane sestre Olivera Torbić i Seka Knežević.

Brend je posvećen odvažnim ženama koje žele biti jedinstvene, izbjegavaju uniformiranost te izražavaju ženstvenost kroz unikatne odjevne komade.

Burzika Unique nudi kvalitetu i eleganciju, moderne i autentične kreacije za sve dame koje se odjevnim stilom žele izdvojiti iz mase.

Na adresi Miloša Obrenovića u Prijedoru, u modnoj radionici sestara Olivere i Seke, mogu se pronaći kaputi od vune i čohe, haljine, hlače, košulje sa zanimljivim, ručno rađenim detaljima, šarene suknje i marame.

Video: Burzika Unique

Oduvijek to volim

''Od djetinjstva, kada nisam mogla da spavam, ja sam smišljala haljine. Uglavnom su to bile haljine za mene, kroj koji sam željela da nosim'', kroz smijeh počinje priču Olivera, ponosna na tek otvoreni modni salon sa sestrinim i njenim potpisom.

''Moda, oblačenje i ljubav prema 'krpicama' svojstvena je većini žena. Oduvijek to volim. Bavila sam se šivenjem i ranije, intimno, za članove porodice i prijateljice. To nije moja struka, to je čista ljubav''.

Olivera, po zanimanju upravni PTT tehničar, godinama je radila u administraciji i maštala da će nekad žene nositi odjeću koju ona osmisli i dizajnira.

Foto: PR / Burzika Unique, brend posvećen odvažnim ženama

''Nisam imala dovoljno hrabrosti da počnem stvarati modu. Trebalo mi je više godina da kažem naglas svoju želju i tada je došla i podrška obitelji'', dodaje ona.

''Sestra i ja smo otvorile second hand butik, pa smo postupno počele šivati odjeću i prodavati svoje 'stvarčice'. Kada smo vidjele da se ljudima dopada to što radimo, da je malo drugačije i neobično, počela sam ozbiljnije da razmišljam o pokretanju posla'', prisjeća se Olivera.

''Dvije godine je ta ideja sazrijevala i prošle godine pala je definitivna odluka – krećemo!''

Sestre su polako, godinu dana razvijale posao, a prvu financijsku pomoć pronašle su u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora ''PREDA-PD'', koja je, kako navode sestre, zaista došla u pravo vrijeme.

Foto: PR / Burzika Unique, brend posvećen odvažnim ženama

''Tada smo već imale mašine za šivenje i prodavale smo unikatne haljine, bluze i kapute, ne baš u velikoj mjeri, ali je posao napredovao dovoljno da nas ohrabri da napravimo naredni korak. Vrlo brzo, naš rad prepoznao je Projekt zapošljavanja mladih  (YEP), koji nam je dao podršku da otvorimo maloprodaju i napokon imamo svoj butik. Sve u radnji smo osmislile i uredile nas dvije – dizajnirale, krojile, izabrale materijale i dezene. Sašile smo svaku svilenu košulju i hlače sa visokim strukom i učinile ih jedinstvenim i unikatnim. Bijela čipka na karniranoj suknji je ručno napravljena, isječena i ušivena u rub'', kaže Olivera.

Oliverin kutak s iglama i koncima

U modnom salonu, naslonjena na originalni sto napravljen od starih Singer šivaćih mašina, nalazi se Oliverin kutak sa iglama i koncima, šarenilom jarkih boja i čipke te šivaća mašina na kojoj nastaju novi krojevi.

''Priznajem da su mi omiljene jakne u Chanel stilu, klasičnog kroja, bezvremenske elegancije, sa prošivima i detaljima iz pariških modnih studija. Sitni, mali dodaci koji jaknicu potpuno promijene. Prijedorčanke uživaju da ih nose. Djevojke i žene koje dođu sa nekom idejom, mogu je kod nas ostvariti, jer radimo i po narudžbi'', dodaje prijedorska kreatorka.

U Burziku svakodnevno dolaze radoznale žene koje žele vidjeti kakvi moderni odjevni komadi nastaju u njihovom gradu, a brend već ima i stalne kupce, koji uvijek nađu novi komad odjeće za sebe.

Foto: PR / Burzika Unique, brend posvećen odvažnim ženama

''Do sada nismo radile kolekcije jesen-zima i proljeće-ljeto, nego samo stvaramo pojedinačne unikatne komade. Uvijek su drugačiji, od različitog materijala i dezena ili u malim serijama, tri do četiri bluze koje su iste. Nemamo dva ista kaputa u prodaji. Svu odjeću uklapamo u trendove današnjice, a da to ipak bude elegancija i klasika, poput Chanela'', navodi Olivera.

Kreativcima se često dešava da teško pronalaze inspiraciju, ali Olivera nema problem s tim. ''Kada ugledam boju i dodirnem materijal, ja imam viziju šta bih od njega uradila'', dodaje ona.

Ove originalne sestre su do sada održale jednu modnu reviju u prijedorskom pozorištu. Glumice su nosile Burzika Unique modele pod sloganom ''Fatalna žena''. Radilo se o elegantnim haljinama i ženstvenim suknjama.

Naziv Burzika Unique

''Naziv smo dugo krile, nismo nikome htjele da kažemo. Sestru zovem 'buraz', kao i ona mene. Radnju nismo mogle jednostavno nazvati 'buraz', pa je tako nastalo ime 'Burzika', što predstavlja dvije sestre – spoj kreative i zdravog razuma, računa i talijanske svile, 'buraza idealiste' i 'buraza sa dvije noge čvrsto na zemlji'. Raditi sa sestrom je pola obavljenog posla, mi se nadopunjujemo i zato smo savršen spoj'', pojašnjava Olivera.

Projekt zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja.

U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018. godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim poduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

Kopirati
Drag cursor here to close