Pogled i pregled

Bikini – Evo kako je sve počelo

Da minijaturni komad atraktivne rastezljive krpice na njegovanom tijelu predstavlja iznimno lijep prizor, složit će se i najzagriženiji pobornici nudizma i robinzonskih principa…
Lifestyle / Moda | 12. 06. 2021. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preplanuli top modeli oskudno odjeveni u bikinije i tange, savršeno njegovana i oblikovana tijela, pješčane plaže – takvim i sličnim prizorima bombardirani smo iz brojnih reklama s približavanjem toplih dana ljeta, piše portal She.hr.

Kako to dugo očekivano razdoblje sunčanja, kupanja i bajkovitih šetnji plažama, prečesto predstavlja i traumatično iskustvo, postajemo svjesni u trenutku kada razgolitimo svoje blijedo, zimom izmučeno tijelo, izloživši ga prvim sunčevim zrakama ljeta, ali i znatiželjnim pogledima.

Rastezljive krpice

Da minijaturni komad atraktivne rastezljive krpice na njegovanom tijelu predstavlja iznimno lijep prizor, složit će se i najzagriženiji pobornici nudizma i robinzonskih principa slobode tijela i pokreta, u iskonskom sažimanju s prirodom.

  / Ursula Andress 

Tko se, uostalom, ne sjeća legendarne scene kada prelijepa Ursula Andress u filmu “Dr. No”, redatelja Terencea Younga iz 1962. godine, prvom iz serijala o Jamesu Bondu – izlazi iz mora u bikiniju boje slonovače pred zadivljenim pogledom Seana Conneryja.

Mnogo godina kasnije fasciniranost nezaboravnom scenom ne prestaje pa je ponavlja još jedna u nizu Bondovih ljepotica, tamnoputa “oskarovka” Halle Berry kao Jinx, glavni ženski lik u jednom od sljedećih nastavaka filma o legendarnom tajnom agentu.

Kreacija Ursule Andress

Ursula Andress je često napominjala kako joj je taj sićušni komadić tkanine, koji je sama kreirala, osigurao slavu i potaknuo karijeru.

Video: The history of the bikini | Fashion


''Moje pojavljivanje u filmu u bikiniju na toj predivnoj plaži smatra se filmskim klasikom. Učinio me slavnom kao Bond djevojku u čitavom svijetu'', izjavila je Ursula Andress.

Prije nešto manje od desetak godina, spomenuti kupaći kostim postigao je cijenu od vrtoglavih 41.125 funti kod aukcijske kuće Christie'sa u Londonu, na dražbi u cijelosti posvećenoj britanskom tajnom agentu 007.

  / Halle Berry

U kolikoj je mjeri bikini doprinio slavi glumice, toliko je i ona sama osobnošću i fizičkom atraktivnošću utjecala na popularnost ove izvanredne modne dosjetke. Kao uostalom i neke druge slavne glumice…

Bikini Atoll

Ali, modna prošlost kupaćeg kostima nije uvijek tekla sasvim jednostavno.

Najpopularniji model kostima za kupanje, bikini, kreirali su paralelno – francuski inženjer Louis Reard i njegov poznatiji sunarodnjak, dizajner Jacques Heim, nadmećući se cijelo vrijeme koji je od njih dvojice zaslužniji za ovaj revolucionarni modni izum.

  / Louis Reard

Kako je dvodijelni kupaći kostim stvoren iste godine kada su Amerikanci vršili nuklearne pokuse nedaleko skupine malih pacifičkih otoka poznatih kao “Bikini Atoll”, predstavljalo je to zgodnu podudarnost da se nečemu tako egzotičnom i odvažnom nadjene ime.

Reardov model je bio toliko sićušan da ga nijedan model nije htio odjenuti – navodno je morao prolaziti kroz vjenčani prsten – pa je to učinila i ne odveć lijepa striptizeta, koja je usprkos spomenutoj činjenici, nakon predstavljanja bikinija primala na tisuće pisama obožavatelja. Prvi su modeli bikinija bili dekorirani motivima životinja i umjetnim cvijećem ili su, pak,  bili kukičani.

String verzije

U Francuskoj su bili popularni već 1950, dok u puritanskom SAD-u tada prema njima vlada velik otpor – postat će općeprihvaćeni tek 1965. godine. Sedamdesetih godina dolazi do najradikalnijeg minimaliziranja bikinija – string verzije, omiljene i danas – modela sačinjenog od svega tri trokutasta dijela koji se za tijelo vezuju mikro vezicama.

  / Brigitte Bardot

Slavu bikinija svijetom je ponijela prvenstveno Brigitte Bardot u filmu “I Bog stvori ženu”, a prije toga i prvim posterima, Marylin Monroe. Besmrtnost mu je također osigurao i pop pjevač Brian Hyland svjetskim hitom “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini”.

Dizajner Rudi Gernreich 1964. godine bikini pretvara u jednodijelni monokini, odnosno u modu uvodi toples. Trend minimaliziranja nastavlja se i sedamdesetih godina kada Rio i St. Tropez lansiraju tanga kupaći kostim, a početkom devedesetih populariziraju se modeli sportskih bikinija.

Za veliki “comeback” bikinija zaslužna je i svojevremeno iznimno popularna i gledana američka serija “Baywatch” i njena glavna zvijezda Pamela Anderson, piše portal She.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close