Izbjegavaj ove pogreške

6 stvari koje nikada ne smijemo raditi svojoj sijedoj kosi

Oko 60 posto svih žena prvu sijedu kosu dobije u dobi od oko 30 godina. Kako se najbolje nositi s tim?
Lifestyle / Moda | 27. 10. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

U djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi pretpostavljamo kako će nam se  prve sijede vlasi pojaviti tek kad napunimo 60 ili 70 godina. Međutim, stvarnost je drugačija: oko 60 posto svih žena prvu sijedu kosu dobije u dobi od oko 30 godina. Kako se najbolje nositi s tim? Možeš li spriječiti dobivanje sijede kose ili bi možda trebala počupati prve dlačice? I moraš li prilagoditi njegu? Jedno je sigurno: možeš u puno toga pogriješiti. Ovo su pogreške koje bi definitivno trebala izbjegavati. 

Čupanje

Čak i ako su ti prve sijede vlasi šok: čupanje ništa ne mijenja ili čak pogoršava situaciju. Ako iščupaš dlaku, ona će iz korijena ponovno narasti – sijeda. Međutim, ako uništiš korijen dlake, više neće rasti. To možda nije važno ako je riječ o jednoj dlaci. Ali, ako na ovaj način nastaviš uklanjati kosu s glave, kosa će se postupno prorjeđivati. Dakle, čupanje sijede kose uopće nije dobra ideja.

Ignoriranje

Sasvim je normalno da svi prije ili kasnije posijedimo. Međutim, ne bi smjela zanemariti pojavu sijede kose. Pogledaj pomno koliko brzo i gdje se sijede dlake više pojavljuju. Čini ti se da je nešto čudno, npr. da sijeda kosa raste osobito brzo ili samo na određenim područjima? Razlog za to mogao bi biti i nedostatak cinka ili željeza. Ako sumnjaš, trebaš se obratiti liječniku.

Pušenje

Poznato je da pušenje potiče proces starenja. Međutim, mnogi ljudi ne znaju da konzumacija nikotina utječe i na kosu. Ako želiš što kasnije izgubiti svoju prirodnu boju kose, trebala bi baciti cigarete.

Svakodnevno pranje kose

Sijeda kosa pati od svakodnevnog pranja kose baš kao i pigmentirana kosa. Mokra kosa se lakše lomi, postaje hrapavija i umorna. Ako se ne znojiš obilno svaki dan (npr. prilikom vježbanja), dovoljno je prati kosu dva do tri puta tjedno.

Rijetki posjeti frizeru

Ako želiš što duže skrivati sijedu kosu, trebala bi planirati redovite posjete frizeru. Tvoj stručnjak za kosu može ti dati najbolji savjet kako npr. sakriti sive vlasi s malo drugačijim šišanjem. Također može dati savjete o tome kakvu posebnu njegu sada treba tvoja kosa.

Neispravno održavanje

Sijeda kosa se ne razlikuje samo bojom od prvotne kose, nego i teksturom. Stoga će, prije ili kasnije, biti potrebno prilagoditi šampon i ostale proizvode za njegu, kako bi tvoja „nova kosa“ bila zdrava, sjajna i njegovana, piše miss7.

Kopirati
Drag cursor here to close