Neophodna zaštita

Zbog siromaštva uzrokovanog koronakrizom raste krivolov

Konzervatori primjećuju pojačan lov na zaštićene vrste od izbijanja epidemije koronavirusa koja je poremetila tradicionalne društvene i gospodarske sustave u ruralnim područjima.
Lifestyle / Životinje | 16. 04. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti ističu da bi priroda mogla biti jedna od poluga gospodarskog oporavka nakon koronakrize, piše u četvrtak BBC, istovremeno upozoravajući da bi moglo doći do eksplozije krivolova s obzirom na to da su brojne lokalne sredine ostale bez prihoda.

U Kambodžii je u samo jednom incidentu nestalo jedan posto ukupne populacije kritično ugrožene vrste ptica.

Društvo za zaštitu divljine (WCS) objavio je da su otrovana tri od samo nekoliko stotina preostalih primjeraka velikog ibisa.

Konzervatori primjećuju pojačan lov na zaštićene vrste od izbijanja epidemije koronavirusa koja je poremetila tradicionalne društvene i gospodarske sustave u ruralnim područjima.

Iz Indije stižu izvješća o lovu na tigrove, a u Africi raste bojazan da bi riziku mogli biti izloženi nosorozi i ostale zaštićene vrste.

"Brine nas kako će se održati učinkovite patrole kada je oko 50 posto planiranih prihoda ove godine palo na nulu", rekao je Matt Brown, direktor za Afriku organizacije Nature Conservancy koji je razgovarao s direktorima najvažnijih afričkih nacionalnim parkova.

Zatvaranje tvornica dovelo je do toga da je puno ljudi ostalo bez posla, pa se uz pad turističkih prihoda govori o "dvotrukoj krizi", prenosi Hina.

"Pad globalne ekonomije može izravno dovesti do pojačanog krivolova", upozorio je Brown.

Hugo van der Westhuizen iz Zoološkog društva u Frankfurtu, rekao je da sada više nego ikada treba iznova razmotriti vrijednost prirode.

"Zaštita se ne može temeljiti samo na prihodima od turizma ili donacijama. Covid-19 nam pokazuje da prirodu uzimamo zdravo za gotovo, kao i čisti zrak i vodu. Čini se kao da pravu vrijednost nečega shvaćamo tek kada toga više nema. Jednom kada je izgubimo, prirodu ne možemo vratiti", istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close