Golicanje u nosu

Zašto psi kišu

Kihanje je način na koji se tijelo oslobađa nadražaja iz nosa
Lifestyle / Životinje | 23. 03. 2024. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi smo osjetili golicanje u nosu koje najavljuje kihanje. To se događa i psima.

Kihanje je način na koji se tijelo oslobađa nadražaja iz nosa, poput prašine. Također ga mogu potaknuti dim cigarete, požar ili mirisni proizvodi poput deterdženta za rublje, sredstava za čišćenje, svijeća, laka za kosu, toaletne vode ili parfema.

Povremeno kihanje vjerojatno je odgovor na blagu nadraženost nosa. Na primjer, ako je kihanje sezonsko ili se javlja samo u određeno vrijeme, moguće je da psi reagiraju na proljetnu pelud.

Alergija, bolest zuba...

Psi čije kihanje prati vodeni iscjedak iz nosa i koji trljaju lice o pod ili šapama mogu patiti od inhalacijske alergije. Pelud korova uobičajena je krajem ljeta, pelud stabala u proljeće i pelud trave u kasno proljeće do sredine ljeta. Kućna prašina, plijesan, grinje, vuna i perje također mogu biti okidač za kihanje. U tom slučaju potrebno je posavjetovati se s veterinarom oko eventualnih lijekova koji bi mogli pomoći, prenosi Indexh.hr.

Bolest zuba također se može povezati s kihanjem. Kad je Daisy, pas Elisabeth Robbes Weinerman, počela dobivati napadaje kihanja i gušiti se, dijagnosticirana joj je alergija, ali lijekovi nisu pomogli. Profesionalnim čišćenjem zuba pronađena su dva slomljena kutnjaka i teško inficirani zub. Infekcija u zubu proširila se na Daisyne sinuse.

"Napadi kihanja nestali su nakon stomatološkog zahvata", kaže gospođa Weinerman za Hindustan Times.

Psima se u nosu mogu zaglaviti vlati trave, grančice ili drugi predmeti, pa i to može dovesti do kihanja. Također, uzrok mogu biti bakterijske i gljivične infekcije. Kod starijih pasa mogu se razviti tumori nosa koji potiču kihanje. Kako se tumor razvija, psi mogu početi krvariti na strani nosa na kojoj se on nalazi.

I pasmina kriva za kihanje

Ponekad je krivac za kihanje sama pasmina. Anatomija lica brahicefalnih pasa, primjerice bostonskih terijera, buldoga i mopsa, čini ih sklonima kihanju.

A najmanje razloga za brigu imate ako psi kihnu od uzbuđenja. I to je moguće. Kod pasa kihanje može signalizirati "igrajmo se".

Ako je kihanje snažno, često ili popraćeno iscjetkom koji je krvav, gust ili sadrži sluz, posjetite veterinara. Tresenje glave, često dodirivanje njuške šapama i krvarenje iz nosa također nisu normalni i nagovještavaju da nešto nije u redu. Pomni pregled, a ponekad i dijagnostički testovi mogu pomoći u utvrđivanju uzroka kako bi se vaš pas mogao vratiti životu bez kihanja.

Kopirati
Drag cursor here to close