Pomozite ljubimcu

Zaštitite psa od petardi

Ako već živite u blizini onih koji ne brinu za uši i zdravlje vaših pasa, evo nekoliko savjeta kako da ih zaštitite.
Lifestyle / Životinje | 11. 12. 2018. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

I ove godine će prazničnu groznicu obilježiti prigodne proslave popraćene nevjerojatnim količinama petardi i svjetlećih raketa.

Mali broj ljudi zna odakle se takve stvari nabavljaju, ali je sigurno još manje onih koji su upućeni u zakone koji prate prodaju i upotrebu pirotehnike.

Na gradskim tržnicama i ulicama, te oko škola uskoro će se čuti šaputanje "petarde, petarde". Ova roba, već pred praznike može se naći na gotovo svakom kutu i kako to već ide, djeca su najbolje mušterije, piše paszavas.com.

Buka koju proizvodi jedna petarda prestravljuje djecu, pse, i ostale životinje koje žive u gradu.

Buka koju napravi samo jedna petarda može ostaviti ozbiljne posljedice na sluh i zdravlje životinja. O traumi i stresu da ne pričamo.

Ali, ako već živite u blizini onih koji ne brinu za uši i zdravlje vaših pasa, evo nekoliko savjeta kako da ih zaštitite.

1. Držite ga na povocu

U vrijeme praznika pas bi obavezno trebalo da bude na povocu. Pas u stanju panike nije sposoban slušati. Držanjem na lancu psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga spriječiti da odluta i nastrada pod točkovima automobila.

2. Ostavite na ogrlici broj telefona

Bilo bi poželjno da vaš pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno pobjegne veća je vjerojatnoća da će vas neko odmah nazvati i brže ga vratiti.

3. Prepoznajte njegov stres

Naučite da prepoznajete znakove stresa kod psa. Psi pod stresom često su nemirni, nemaju mira, hodaju tamo-vamo, dahću, sline i oblizuju se. Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa.

4. Neka boravi unutra za vrijeme praznika

Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive napolju smjestite unutra bar za vrijeme praznika i dok traje pucnjava. Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i ozlijedi ga.

5. Smjestite ga pored sebe

Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga tjerati i gurati od sebe! Pustite ga da se smjesti uz vas ako ga to smiruje. Mnogi psi se smire i zaspu ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.

6. Rjeđe ga vodite po mraku u šetnju

Izbjegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vrijeme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako pas ne bi ostao bez dnevne doze kretanja, igre i akcije.

7. Ranije ga nahranite

Nahranite psa nešto ranije kako mu stres ne bi utjecao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele da jedu). Stres može utjecati na pojačano mokrenje ili stolicu (proljev).



8. Neutralizirajte vanjske zvukove

Navucite zavjese i spustite roletne prije nego što pucnjava i vatromet započnu, bar u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Roletne i deblje zavjese će prigušiti zvukove i spriječiti bljesak vatrometa. Upalite i pojačajte televizor kako bi neutralizirali zvukove koji dolaze s vana.

9. Zabavite ga

Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pozornost od pucnjave, ali ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše poticanje i zahtjeve, pustite ga da se umiri. Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike, nije u stanju da sluša i reagira na komande. Ako petarda iznenada pukne reagira veselim tonom.

10. Razmislite o terapiji lijekovima

Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar. Kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, trebali biste razmisliti o terapiji lijekovima. Nikada nemojte davati lijekove za smirenje na svoju ruku a da ste se prije toga niste konsultirali s veterinarom!

11. Nikako ga nemojte kažnjavati

Najvažnije od svega - psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reagira nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi uslijed stresa mogu reagirati agresivno.

Kopirati
Drag cursor here to close