Efemeroptere

Vodeni cvijet – insekt 2021. godine

Ženke insekta između svibnja i rujna polažu tisuće jaja u vodu, koja potom padaju na dno i iz njih se za nekoliko dana izleže larva.
Lifestyle / Životinje | 30. 11. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna grupa entomologa izabrala je Vodeni cvijet za insekta 2021. godine, ali on neće dugo uživati u svojih 15 minuta slave.

Insekt, čije je znanstveno ime Efemeroptere, samo nekoliko dana leti, pari se i polaže nova jaja.

"Ono što čini jedinstvenim ove insekte je njihov životni ciklus koji traje samo nekoliko dana: od jajašca položenog u vodu do insekta sposobnog za let i parenje", rekao je Thomas Schmid, predsjednik povjerenstva znanstvenika i istraživača iz institucija i organizacija za zaštitu iz Njemačke, Austrije i Švicarske, piše Beta.

Vodeni cvetovi postoje oko 355 milijuna godina i danas oko 140 vrsta živi u središnjoj Europi. Usprkos njihovom kratkom životu kao odraslih jedinki, njihov razvojni ciklus je prilično dug.

Ženke insekta između svibnja i rujna polažu tisuće jaja u vodu, koja potom padaju na dno i iz njih se za nekoliko dana izleže larva.

Larve rastu nekoliko dana i na kraju dobiju škrge, a zakopane na dnu rijeka razvijaju se od jedne do tri godine.

Video: The 24-Hour Life of the Mayfly | Nat Geo Wild

"Ubrzo prije prelaska iz vodenog u kopneni život, stvara se sloj zraka između stare i nove kože odraslih larvi", rekao je Schmid.

Smanjivanjem svoje specifične težine, larva se diže do vodene površine, a kad tamo stigne, koža larve puca i za nekoliko sekundi izlijeće insekt.

Bez dijelova usta i funkcionalnih crijeva, potpuno razvijeni insekt ima samo nekoliko dana za parenje i polaganje jaja prije nego što ugine.

Povjerenstvo svake godine, počev od 1999. bira po jednog jedinstvenog insekta kako bi "ljudima približila rijetke vrste".

Kopirati
Drag cursor here to close