Životinje blizu izumiranja

Velika prekretnica u spašavanju nosoroga

Ženke Najin i Fatu koji se nalaze u Konzervatoriju za divlje životinje u Keniji jedini su preostali sjeverni bijeli nosorozi u svijetu.
Lifestyle / Životinje | 14. 01. 2021. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici koji rade na spašavanju sjevernog bijelog nosoroga od izumiranja pomoću naprednih tehnologija za reprodukciju najavili su u četvrtak veliku prekretnicu u svojoj misiji.

U priopćenju su objavili da su uspješno razvijena dva nova embriona sjevernog bijelog nosoroga, čime je ukupan broj ovog skoro izumrlog nosoroga povećan na pet, uključujući dvije ženke u Keniji.

"Tim Instituta za istraživanje zooloških i divljih životinja Leibniz-IZW, Safari Park Dvur Kralove, Kenijska služba za zaštitu divljih životinja i Konzervatorij Peyeta 13. prosinca su uspješno završili prikupljanje oocita (jajnih stanica) u Keniji", priopćeno je iz Konzervatorija Pejeta koji se nalazi u Keniji.

"Nakon neposrednog transporta oporavljenih oocita preko kontinenata, embriji su stvoreni u laboratoriji Avantea u Cremoni u Italiji nakon sazrijevanja i oplodnje oocita sjemenom Sunija, sjevernog bijelog nosoroga koji je umro 2014. u 34. godini. Kriokonzervirani su uoči samog Božića", priopćili su.

Ženke Najin i Fatu koji se nalaze u Konzervatoriju za divlje životinje u Keniji jedini su preostali sjeverni bijeli nosorozi u svijetu.

Znanstvenici planiraju transplantaciju embriona u južne bijele nosoroge koji će djelovati kao surogat majke kako bi proizveli čistu pasminu sjevernih bijelih nosoroga.

Najib Balala, ministar za turizam i divlje životinje, izrazio je zahvalnost znanstvenicima koji poduzimaju ogromne napore kako bi spasili sjevernog bijelog nosoroga.

"U ime naroda i vlade Kenije, zahvaljujem se na impresivnom napretku koji je do sada postigao zajednički tim kenijskih i međunarodnih naučnika koji rade na spašavanju ugroženog sjevernog bijelog nosoroga od izumiranja", kazao je Balala i dodao:

"Moramo učiniti sve da spasimo ovu vrstu od izumiranja. Jednom kada izgubimo ovu vrstu, izgubit ćemo jedinstvenu životinju koju buduće generacije više neće vidjeti".

Kopirati
Drag cursor here to close