:(

Uginuo Uško, prvi medvjed koji je koristio invalidska kolica

Medvjed je uginuo u ponedjeljak u vrtu kojim upravlja "Arcturos" na planini Nimfeos, nedaleko od sjeverne grčke granice.
Lifestyle / Životinje | 29. 11. 2019. u 22:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hendikepirani medvjed, po imenu Uško, rodom iz Sjeverne Makedonije, koji je živio unatoč slomljenoj kičmi, uginuo je na sjeveru Grčke, priopćila je nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

"Sa velikom tugom priopćavamo da je uginuo Uško, prvi medvjed na svijetu koji je uspio da se kreće u invalidskim kolicima", navela je grčka organizacija entuzijasta "Arcturos".

Uško je tijekom svog kratkog života, "nas naučio o važnosti da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo", dodala je organizacija.

Medvjed je uginuo u ponedjeljak u vrtu kojim upravlja "Arcturos" na planini Nimfeos, nedaleko od sjeverne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Sjevernoj Makedoniji. Bio je paraliziran od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on nađen je sam u šumi.

"Veterinari i negovatelji su vidjeli da Uško posjeduje nevjerojatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj mjeri. Medvjed je brzo prihvatio kolica", navela je NVO i dodala da je promijenio troje kolica i postao rijedak primjerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

"Arcturos", organizacija osnovana 1992. godine, prihvaća medvjede i vukove sa Balkana kao i druge grabljivice iz Austrije i Gruzije.

Nazvana, po sazvježđu "Veliki medvjed", organizacija "Arcturos" prije svega se bavi zaštitom mrkih medvjeda u njihovim prirodnim staništima na Balkanu. Zato je prije dvadesetak godina izborila promjene plana izgradnje autoputeva na sjeveru Grčke, da se ne bi remetile prekogranične "medvjeđe staze".

Kopirati
Drag cursor here to close