Indija

U prirodu puštene najmanje svinje na svijetu

Ta vrsta svinje visoka je oko 25 centimetara, a duga 65 i teži oko osam do devet kilograma.
Lifestyle / Životinje | 27. 06. 2021. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tucet pigmejskih svinja, najmanjih na svijetu, pušteno je ovaj tjedan u prirodu u Indiji ne bi li se povećalo divlju populaciju te rijetke životinjske vrste za koju se jedno vrijeme mislilo da je izumrla.

Ta vrsta svinje visoka je oko 25 centimetara, a duga 65 i teži oko osam do devet kilograma.

Živi u vlažnim prerijama s visokom travom i do sredine 20. stoljeća često ju se moglo pronaći u podnožju Himalaja u Indiji, u Nepalu i u Butanu.

No populacija pigmejskih svinja počela se smanjivati 1960-ih s postupnim uništavanjem njihovih staništa i jedno se vrijeme čak mislilo da je vrsta izumrla.

Nekoliko primjeraka pronađeno je ipak 1971. u državi Assam, na sjeveru Indije, a 1993. jedini još poznati primjerci nalazili su se u Nacionalnom parku Manasu, regiji koja graniči s Butanom.

Zato je 1996. pokrenut program zaštite pigmejske svinje u cilju njezina uzgoja u zatočeništvu, a stručnjaci su krenuli od šest primjeraka. Danas se brinu za njih oko 70, a zadnjih je godina u prirodu pušteno više od 140.

"Ovaj put riječ je o sedam mužjaka i pet ženki", rekao je znanstvenik sudionik tog programa, Dhritiman Das, dodajući da su pušteni u dva navrata, osam u utorak i četiri u subotu.

Divlju populaciju pigmejskih svinja procjenjuje se na manje od 250 životinja

"U iduća četiri mjeseca planiramo pustiti ih još oko 60 kako bi životinje mogle zaista obnoviti svoju populaciju u divljini", rekao je.

Program predviđa i zaštitu i u nekim slučajevima obnovu njihovih staništa, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close