Zagreb

U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce

"Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce".
Lifestyle / Životinje | 18. 06. 2019. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Dumovcu je u utorak otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj za koji je Grad Zagreb izdvojio 15,5 milijuna kuna, a nudi usluge preuzimanje tijela, kremiranja, ukopa te organizacije ispraćaja kućnog ljubimca.

"Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce", poručili su u priopćenju iz Spomengaja.

Groblje i krematorij prostiru se na gotovo 13.000 metara kvadratnih, a sastoji se od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje te groblja za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop i polaganje urni.

Voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš kazala je na otvorenju kako je odnos građana prema kućnim ljubimcima stvorio novu potrebu dostojanstvenog oproštaja od ljubimaca.

Jedan od inicijatora izgradnje groblja i krematorija za kućne ljubimce je zagrebački Zoološki vrt. Njegov ravnatelj Damir Skok naglasio je kako projekt omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca svih vrsta nudi niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca - preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizaciju ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta.

Cijene pojedinačnog kremiranja kućnih ljubimaca kreće se, ovisno o njihovoj težini, od 250 do 2000 kuna, dok se cijena skupnog kremiranja kreće od 150 do 1500 kuna, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close