Upravljanje populacijom lutalica

U HNŽ-u kreće masovna sterilizacija napuštenih i besplatna sterilizacija vlasničkih pasa

Sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa
Lifestyle / Životinje | 07. 05. 2019. u 08:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Animal Care Centar

Animal Care Centar kao lokalni partner najpoznatijeg Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH,  obavijestio je građane da su u Hercegovačko neretvanskoj županiji krenule besplatne kastracije i sterilizacije pasa.

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, uz angažman partnerskih veterinarskih klinika i odobrenjem relevantnih institucija, financira i koordinira Program masovne sterilizacije napuštenih pasa i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa.

Video: Masovna sterilizacija napuštenih pasa

''Sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa jer zaustavlja dalju reprodukciju pasa i dotok novih legala na ulicu, te tako stabilizira njihovu populaciju. Ova metoda, u kombinaciji sa sankcioniranjem neodgovornog vlasništva čime se također sprječava dotok novih pasa na ulice, ima direktni utjecaj na korijen problema'', navodi se na stranici Animal Care Centra.

Masovna sterilizacija napuštenih pasa provodi se po principu uhvati-steriliziraj-vakciniraj-vrati.

''Hvatači koje angažuju stanice, a koji su prošli Dogs Trust obuku za humano hvatanje pasa i koriste opremu za humano hvatanje, po oporavku, vraćaju obrađene pse na lokaciju gdje su i uhvaćeni. Važno je napomenuti da to nije uvijek mjesto gdje pas najčešće boravi, jer napušteni psi često lutaju u potrazi za hranom'', navodi se na stranicama iz Animal Care Centra.

Samo uz sterilizaciju, svaki pas u paketu dobije i dodatne tretmane:
* cjepivo protiv bjesnila koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
* anti-parazitni tretman koji sprječava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka) uzrokovanih crijevnim parazitima, i
* mikročip, tj. dodatno i ušnu markicu za pse lutalice – uspostava Registra pasa je izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

Kopirati
Drag cursor here to close