Savršena biljka

Tropska ljepotica koja će savršeno izgledati u vašem domu

Sa svojim šarama čine se gotovo kao da ih je iscrtao umjetnik, naročito kod nekih sorti.
Lifestyle / Životinje | 15. 10. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se sezona cvijeća na balkonima bliži svome kraju, sve smo više usredotočeni na sobne biljke, koje nas mogu uveseljavati čitave godine. Jedna od njih je i kalateja, koja očarava svojim listovima.

Radi se o biljci iz porodice Marantaceae, koja prirodno raste na tropskim staništima Južne i Srednje Amerike, a kod nas se primarno uzgaja kao sobna biljka.

Njezino latinsko ime Calathea potječe od grčke riječi kalathos, što znači 'košara', a tomu je tako zbog oblika cvata nekih od sorti, ali i zato što su se od tih izdržljivih čvrstih listova uistinu izrađivale i košare, prenosi Zadovoljna.hr

Umjetničko djelo

Njezini se listovi uvečer pomalo nakovrčaju i sklope, a ujutro, s prvim zrakama dnevnog svjetla, ponovno se otvaraju. S obzirom na to da zatvoreni podsjećaju pomalo na sklopljene ruke tijekom molitve, ova se biljka naziva i molitvenim cvijetom.

Postoji više od 300 sorti kalateje, a ovisno o sorti, može uspješno uveseljavati naš dom i do pet godina.

Kalateja može narasti do 50 cm, listovi su joj duguljasti, a rastu na uspravnim, čvrstim i mesnatim stapkama. Zanimljivo je da se tijekom proljeća i ranog ljeta u podnožju stapki počinju razvijati cvjetovi narančaste, žute, bijele ili ljubičaste boje, no ostaju tamo vrlo kratko.

I upravo su zato listovi ono što ovu biljku izdvaja od ostalih. Sa svojim šarama čine se gotovo kao da ih je iscrtao umjetnik, naročito kod nekih sorti.

Tako neki od listova podsjećaju na zebrine pruge, a drugi na leopardove točkice, i to u rasponu od svijetlozelenih do zagasitih tamnozelenih.

Kako je pravilno održavati?

Međutim, briga za ovu biljku nije jednostavna kao što se to možda čini na prvi pogled zbog njezinih mesnatih listova, no jednom kada se usvoje pravila njege, itekako će se isplatiti.

Naime, kako je riječ o izvorno tropskoj biljci, potrebno joj je osigurati puno vlage, pa nije za one koji često zaboravljaju zalijevati cvijeće.

U tegli u kojoj raste trebala bi biti ekspandirana glina (koja će pomoći drenaži), zemlja te tanki sloj drvenog ili aktivnog ugljena na samoj površini zemlje, koji će spriječiti truljenje korijena.

Kalateja traži temperaturu od 18 do 23 Celzijeva stupnja, a nikako ispod toga jer će joj listovi otpasti ili postati žute boje. Također joj je potrebno jako svjetlo, ali treba izbjegavati izloženost izravnim Sunčevim zrakama.

Važno je da vlažnost zraka oko nje uvijek bude oko 70 do 90 posto. Što je prostorija toplija, vlažnost mora biti veća. Da bi se to ostvarilo, potrebno je često prskanje, ali ne samih listova, nego zraka oko nje.

Usto, jednom mjesečno dobro ju je dodatno nahraniti umjetnim gnojivima, koja se mogu kupiti u svakoj cvjećarni ili vrtnom centru.

Zauzvrat dobivamo dašak tropskih krajeva u svome domu, biljku s predivnim listovima koja će sigurno postati predmet razgovora s gostima.

Kopirati
Drag cursor here to close