Animal Care Centar

Stray Village: Mostar dobio sklonište za napuštene životinje

Stray Village i projekti Animal CAre Centra trebali bi pomoći boljoj zaštiti napuštenih pasa i mačaka, ali i sigurnijoj okolini za sve nas
Lifestyle / Životinje | 28. 01. 2019. u 12:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stray Village svečano je otvoren danas nadomak Mostara u mjestu Kozice. Naime riječ je prvom privatnom skloništu za napuštene životinje, kojeg su izgradili Animal Care Centar i njemačka udruga Streunerglück, uz pomoć donatora.

Foto: Bljesak.info / :)

Animal Care Centar u Mostaru postoji od 2016. godine, a od tada su napravili puno za rješavanje problema populacije pasa i maca lutalica u Mostaru.

Najveći projekt

''Naš najveći projekt je Stray Village, koji još uvijek nije u potpunosti izgrađen, što ovisi od donacija. Udomili smo dosta pasa i maca, te smo radili projekte masovne sterilizacije što bi trebalo spriječiti razmnožavanje ove populacije.Nakon otvaranja ćemo nastaviti sa udomljavanjem, ali sada imamo olakšicu, karantenu koja je otvorena a gdje životinje moraju provesti 21 dan prije odlaska u zemlje EU. Zahvaljujući tome nećemo morati koristiti usluge drugih. Stray Village je bilo jako teško izgraditi zahtjeva mnogo novaca i dozvola. Radili smo sve po europskim standardima, jer su nam partneri iz EU, a i mi želimo biti jedni od najboljih u regiji. Pomogli su nam i Grad Mostar, te županija HNŽ, Njemačka ambasada i Streunerglück koji nam je bio najveća podrška u svakom smislu, te se nadamo i budućoj suradnji '', rekla je za Bljesak.info Emica Ćorić predsjednica udruge Animal Care Centar.

Foto: Bljesak.info / Svečano otvorenje

Kaže da za sada, pored glavnog objekta i ambulante, imaju izgrađenu jednu trećinu boksova za pse, te da je objekt za mace tek u izgradnji, pa su ograničeni sa smještajnim kapacitetima.

 ''Imamo dobro razvijenu društvenu i socijalnu mrežu. Imamo svoje Street workere i hvatače pasa koji su educirani bavimo se hranjnjem tih pasa, ali i udomljavamo ih. Nastavit ćemo s time kao što smo to radili i u protekle dvije godine. Smještajni kapaciteti u početku će biti jedna trećina, a nadam se da ćemo brzo izgraditi i ostatak, ali to će naravno ovisiti od pomoći i donacija. Za sada će završeni boksovi služiti kao karantena za životinje kojima nađemo dom u EU zemljama'', dodala je Ćorić.

Edukacije

Dodaje, da je udruga također krenula s edukacijom djece u školama, koja je najvažnija da bi se promijenila svijest naših sugrađana.

''Krenuli smo s edukacijom djece u školama u uzrastu od sedam do 11 godina, zahvaljujući projektu Dogs Trusta kojeg smo dobili za cijeli HNŽ. Cilj nam je educirati djecu o odgovornom vlasništvu, jer oni će biti potencijalni budući vlasnici. Od četvrtog mjeseca krećemo s kastracijama i sterilizacijama pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa. Ovo je jedan dugoročni  način suočavanja s problemom napuštanja životinja, a uvelike pomaže i državn reistar pasa koji je uspostavljen, jer sada će apsolutno svaki pas mačka i bilo koja druga životinja morati biti čipirani i cijepljeni, jer u suprotnom veterinar neće moći pružati veterinarske usluge. Samim tim trebao bi se smanjiti i problem izbacivanja životinja, jer zakonom su za napuštanje životinja propisane velike kazne'', pojasnila je Ćorić.

Veselko Čerkez, predstojnik Ureda Vlade HNŽ-a, rekao je kako se radi o velikom projektu, te kako će Vlada HNŽ-a nastaviti i dalje pomagati rad Centra.

Foto: Bljesak.info / Otvorenje Animal Care Centra 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić također je rekao kako će nastaviti pomagati rad Animal Centra.

''Animal Centar je plod napornog rada nevladine organizacije koja postoji svega dvije godine. Od nevladine organizacije koja postoji samo dvije godine u Mostaru je puno učinjeno'', rekao je Bešlić.

Bešlić je rekao kako će otvaranjem Centra Mostar na bolji i kvalitetniji način brinuti o psima i ostalim životinjama.  

Streunerglück, naveći parner Animal Care Centra u Mostaru je aktivan od 2013. godine. Stefanie Grabs predsjednica ove njemačke udruge za Bljesak.info je rekla kako s ovom mostarskom udrugom surađuju od 2017. godine, a do sada su zajedno radili dva velika projekta kastracije.

Foto: Bljesak.info / Predstavnice Streunerglücka

''Tijekom projekta uspjeli smo kastrirati 100 pasa i mačaka. Naj najveći projekt je izgradnja Stray Villagea. Željeli bismo pružiti smještaj uličnim psima i mačkama po njemačkim standardima, dok ne nađu stalni dom. Iz Stray Villagea životinje će izaći cijepljene, kastrirane, registrirane jer samo tako mogu dobiti dom u Njemačkoj, svijetu, a naravno i BiH'', dodala je Grabs.

Budući planovi

Kaže da i u budućnosti planiraju pomagati u provođenju projekata kastracije, kako bi se smanjo broj uličnih životinja. Održavatt će se predavanja o dobrobiti životinja, te koliko su sigurne životinje važne i za sigurnost cjelokupnog stanovništva.

Foto: Bljesak.info / Svečano otvorenje

''Populacija lutalica se povećava jer su vlasnici često neodgovorni. Problem je izbacivanje životinja na ulicukada se vlasnici ne mogu brinuti o njima, neželjeni štenci, koji često nemaju šansu da prežive. Problem su bolesti koje se razviju kada životinje nisu veterinarski obrađene, daljnje razmnožavanje, ali i nedostatak hrane, koji pse i mačke tjera da dođu među ljude, u nadi da će pronaći hranu. Svojim radom želimo stvoriti bolji svijet za sve. Cijepljenje, kastracije i odgovarajuća skrb krajnji su cilj Stray Villagea'', zaključila je Grabs.

Foto: Bljesak.info / Stray Village logo
Kopirati
Drag cursor here to close