Radovi napreduju

Stray village: Mostarski azil će imati ambulantu, kuhinju i prostorije za oporavak pasa

Na Žovnici iznad Mostara malo, ali za zajednicu itekako značajno gradilište. Bit će to dom psima koji lutaju ulicama Mostara.
Lifestyle / Životinje | 16. 08. 2018. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će uskoro dobiti Stray village, odnosno sklonište za napuštene životinje. Cijelu su priču prije nekoliko mjeseci inicirala dva udruženja – lokalni Animal Care Centar i njemački Streunerglueck.

Na Žovnici iznad Mostara malo, ali za zajednicu itekako značajno gradilište. Bit će to dom psima koji lutaju ulicama Mostara, javlja Federalna.ba.

„Iza nas objekt koji vidite je centralni objekt ovog azila, gdje se nalazi ambulanta, prijemna prostorija za pse i kuhinja za pripremu hrane, kao i prostorija za oporavak pasa nakon operativnih zahvata“, pojašnjava Đani Rahimić, projektant – volonter.

Sve navedeno je, kažu u Animal Care Centru koji iza projekta stoji, neophodno da bi azil za pse radio po propisima.

„Ono što sada slijedi jeste izrada boksova za smještaj životinja, odnosno pasa, koji će praviti jedan prsten oko objekta i činiti ogradu oko dvorišta unutrašnjeg kojeg će psi moći koristiti za dnevni boravak“, dodaje Rahimić.

Predviđen je u azilu i prostor za zbrinjavanje mačaka. A u skorijoj budućnosti namjeravaju otvoriti i svojevrsni hotel za pse.

„S obzirom da kada dolaze godišnji odmori, ljudi nažalost svoje pse ostavljaju na ulici, pa bi na taj način mi pokušali spriječiti to ostavljanje pasa na ulici. Psi bi imali siguran smještaj, a to bi bio neki način našeg samofinanciranja u konačnici“, kaže Anamarija Zadro, volonterka Animal Care Centra.

Samofinanciranja koje je Animal Care Centru neophodno, pošto trenutno funkcioniraju isključivo uz podršku partnerske njemačke organizacije Streunerglueck i donatora. A uz brigu za već napuštene pse, volonteri centra planiraju i edukaciju za svoje sugrađane. Jer mnogo je onih koji, kako kažu, o psima razmišljaju kao o igračkama, te ih napuštaju čim shvate koliko brige i odgovornosti za kućnog ljubimca je neophodno imati.

Kopirati
Drag cursor here to close