Procesuira govor, slično kao i ljudi

Službeno potvrđeno: Psi razumiju što im govorite!

Novo istraživanje pokazalo je da mozak pasa može procesuirati govor slično kao i ljudi, odnosno otkriti značenje iza riječi kao i ton
Lifestyle / Životinje | 13. 08. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako prenosi New York Times, mađarski znanstvenici koji se bave proučavanjem pasa, istrenirali su 13 pasa da se popnu unutar uređaja za magnetsku rezonanciju i sjede tamo dok slušaju što im istraživači govore. Govorili su različitim tonom i koristili mnogo različitih riječi, neke pozitivne s pozitivnim tonom, nešto što ništa ne znači i pozitivnom intonacijom i pozitivne riječi bez izražajnog tona.

Stručnjak savjetuje: Voditi ljubimca sa sobom na odmor ili dogovoriti čuvanje?

Zaključili su da lijeva polutka mozga zapravo razlučuje značenje tih riječi, bez obzira na ton, i povezuje riječi s pozitivnim ili negativnim iskustvom. To zapravo znači da psi primaju te riječi jednako kao ljudi, odnosno na govor reagiraju isto kao ljudi, piše Ordinacija.hr.

Znanstvenici kažu kako lijepa riječ ili pohvala može biti poput nagrade psima, ako se riječ i intonacija slažu. Dakle, psi ne razliku samo što kažemo i kako to kažemo, već mogu kombinirati oboje, kako bi došli do točne interpretacije onoga što ljudi stvarno misle.

Kopirati
Drag cursor here to close