Korist za sebe

Sebičnost? Zanimljivo istraživanje o psima i vukovima

Psi pak nisu pokazivali nikakvu sklonost hranjenju drugih pasa ako nisu imali od toga osobne koristi bez obzira na to jesu li poznavali druge pse ili ne.
Lifestyle / Životinje | 02. 05. 2019. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad tragate za riječima kojima biste opisali svog voljenog psećeg ljubimca ''sebičnost'' vjerojatno nije na vrhu popisa.

No, prema novom istraživanju objavljenom u srijedu u časopisu PLOS ONE pseća brižnost je zabluda - barem u slučaju kad ste drugi pas. Nizom eksperimenata u znanstvenom centru za vukove u Beču otkriveno je da su te životinje nesebičnije u odnosu na druge članove čopora nego psi koji odrastaju u psećim skupinama.

Kako prenosi Hina, prema autorima istraživanja rezultati sugeriraju da su psi naslijedili tendencije prema suradnji od svojih divljih vučjih predaka a ne kroz proces pripitomljavanja u kontaktima s čovjekom.

Znanstvenici su obučavali životinje, i pse i vukove, da na ekranu koji reagira na dodir njuškom pritisnu simbol davanja hrane kojim se oslobađa hrana u susjednom boksu u kojem je bila ili nije bila druga životinja iste vrste.

Vukovi su ponavljano pritiskali tipku za davanje hrane članovima vlastitog čopora iako su znali da neće ništa dobiti zauzvrat no gubili su interes za takvim velikodušnim ponašanjem kad se u susjednom boksu radilo o nepoznatom vuku.

Psi pak nisu pokazivali nikakvu sklonost hranjenju drugih pasa ako nisu imali od toga osobne koristi bez obzira na to jesu li poznavali druge pse ili ne.

''Ovo istraživanje pokazuje da pripitomljavanjem psi nisu nužno postali prosocijalni'', kaže voditeljica istraživanja Rachel Dale.

''Umjesto toga, pokazalo se da tolerancija i velikodušnost prema članovima grupe pomaže intenziviranju suradnje, kao što je primjetno kod vukova'', dodala je.

No, Hina navodi kako ne trebate još otpisati svoga ljubimca. Autori upozoravaju da se rezultati tih istraživanja na čoporu pasa ne mogu nekritički preslikati na pse kućne ljubimce kod kojih su ranija istraživanja uočila prosocijalne tendencije.

Znanstvenici vjeruju da bi to ponašanje moglo biti rezultat obuke ili ohrabrivanja i dodaju da se mora provesti više istraživanja kako bi se objasnile razlike između pasa i vukova.

Kopirati
Drag cursor here to close