Apel Fondacije Dogs Trust u BiH

Problem napuštenih pasa treba riješiti što prije

Potaknuti nedavnim brutalnim uništenjem pasa u Lukavcu, te slučajem stradanja jedne osobe zbog nelegitimnog uzgoja i ukrštanja pasa, iz te organizacije pozivaju za pronalaženje sistemskih i održivih rješenja, ciljajući uzrok, a ne posljedicu.
Lifestyle / Životinje | 08. 02. 2019. u 12:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Među nezbrinutim, a sigurno i među vlasničkim psima, postoje i oni koji predstavljaju rizik i zajednici i drugim psima, a za tu kategoriju postoji adekvatna zakonska mjera'', navodi u priopćenju predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini  te je pozvalo lokalne vlasti, građane i druge relevantne aktere da intenziviraju aktivnosti na rješavanju problema napuštenih pasa putem dosljedne  i potpune provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. 

Slučaj u Lukavcu

Potaknuti nedavnim brutalnim uništenjem pasa u Lukavcu, te slučajem stradanja jedne osobe zbog nelegitimnog uzgoja i ukrštanja pasa, iz te organizacije pozivaju za pronalaženje sistemskih i održivih rješenja, ciljajući uzrok, a ne posljedicu.

''Stihijsko 'obračunavanje' sa svim psima među kojima je veliki broj zdravih i socijaliziranih pasa, što je nedavno bio slučaj u Lukavcu je nehumano, protuzakonito i što je posebno važno naglasiti, potpuno neefikasno za rješavanje problema, jer su ovakvi činovi okrenuti prema posljedici, a ne prema uzroku'', navodi Dogs Trust BiH.

Pozdravljaju priopćenje koje je izdala općina Lukavac, a kojim se navedene aktivnosti osuđuju, te navode kako je uzrok eskaliranog problema neprovođenje zakona.

"Neodgovorno ponašanje ljudi, posebno vlasnika pasa, i neadekvatan odnos prema psima nisu sankcionirani kako je propisano", poručuju.

Neodgovorno ponašanje

Također, upozoravaju da pored neodgovornih vlasnika, problem uzrokuju i neregistrirani uzgajivači koji također prolaze bez sankcija, a za zajednicu poseban rizik predstavljaju oni koji se bave ukrštavanjem i uzgojem hibridnih pasmina namijenjenih da budu opasni ili za korištenje u borbama, što je to potvrdio i kobni incident na Palama kad je stradala vlasnica jednog takvog psa. 

Kako se navodi, kao i sve životinje koje koriste ljudima, i psi mogu potencijalno biti opasni ako se s njima ne postupa ispravno, ali mogu biti i izvor mnogobrojnih koristi za čovjeka ako se ponašamo odgovorno.

Psima nije mjesto na ulici

Iz Dogs Trust-a BiH upozoravaju da psima nije mjesto na ulici, ali naglašavaju da s obzirom na to da su oni, ne svojom greškom, već tu, jedino što je moguće uraditi je što prije početi provoditi sve elemente Sistema za upravljanje populacijom pasa dosljedno.

Pored velikog broja Dogs Trust programa koji se provode na oko 63 procenta teritorija BiH u koje je do sada, kako se navodi, uloženo oko 30 milijuna KM, od ove godine pokrenut je Program tehničke pomoći kojim je Dogs Trust spreman pružiti direktnu savjetodavnu i tehničku, a zavisno od inicijative vlasti i financijsku podršku, u kreiranju detaljnog akcionog plana za uspostavu Sistema za upravljanje populacijom pasa te tokom njegovog provođenja.

Kopirati
Drag cursor here to close