Dok ih drugi štite

Princ ubio najvećeg medvjeda u Europskoj uniji?

Iz ekološke grupe Agent Green tvrde da je princ Emanuel von und zu Liechtenstein dobio dozvolu za odstrjel ženke medvjeda koja je navodno nanijela štetu nekim farmama.
Lifestyle / Životinje | 06. 05. 2021. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološki aktivisti sumnjaju da je lihtenštajnski princ tijekom lovačke ekspedicije u Rumuniji u ožujku ove godine usmrtio vjerojatno najvećeg živog medvjeda na prostoru Europske unije.

Iz ekološke grupe Agent Green tvrde da je princ Emanuel von und zu Liechtenstein dobio dozvolu za odstrjel ženke medvjeda koja je navodno nanijela štetu nekim farmama.

Međutim, ispostavilo se da nije upucao ženku već Arthura, 17-godišnji smeđeg medvjeda, vjerojatno najvećeg u EU, piše BBC.

Iz Ureda princa od Lihtenštajna priopćili su da ne znaju pozadinu ove "privatne i osobne stvari". Ali, su naglasili da je priroda "jedna od temeljnih briga njegove obitelji i da je središnji element njihove predanosti ekološkoj i socijalnoj održivosti".

Nije potvrđeno da je princ imao lovačku dozvolu, ali su iz grupe Agent Green pokazali dokument za koji se čini da je dozvola vlasti lovačkom udruženju u Covasni kojom se princu odobrava nekoliko dana u ožujku za lov i u kojoj se navodi smrt medvjeda u selu Ojdula u Transilvaniji.

Rumunjska nacionalna organizacija za zaštitu okoliša pokrenula je istragu o smrti medvjeda.

Trofejni lov na smeđeg medvjeda zabranjen je u Rumuniji 2016. godine jer je ta životinja zaštićena direktivom EU-a.

Međutim dopušten je lov na "problematične" medvjede koji nanose štetu. Aktivisti tvrde da odstrjel ne rješava problem.

"Da biste dobili dozvolu, morate dokazati da ste učinili sve što je potrebno. Jednom kada uklonite velike medvjede iz populacije, počinjete destabilizirati populaciju, tako da je taj medvjed imao presudnu ulogu. Bez medvjeda kao što je Arthur, postoji opasnost od parenja bliskih srodnika", pojasnio je Gabriel Paun iz ekološke grupe Agent Green.

Rumunjski ministar okoliša Tanczos Barna potvrdio je da je izdano dopuštenje za odstrjel medvjeda, ali nije iznio detalje o tome tko ga je dobio.

Kopirati
Drag cursor here to close