Ne budi 'hajvan'

Prestanite s ubijanjem pasa

Udruženje za zaštitu životinja i okoliša 'Fortuna'- Fojnica je u četvrtak 09.04.2020., za vrijeme policijskog sata, oko 22:35, dobilo dojavu da se čulo kako je neko tri puta pucao iz vatrenog oružja
Lifestyle / Životinje | 13. 04. 2020. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za zaštitu životinja i okoliša 'Fortuna'- Fojnica je u četvrtak 09.04.2020., za vrijeme policijskog sata, oko 22:35, dobilo dojavu da se čulo kako je neko tri puta pucao iz vatrenog oružja u blizini lokacije gdje se nalaze psi.

Odmah su kontaktirali nadležnu PU uz čiju su dozvolu, zajedno sa njima izašli na teren te pronašli tijelo ubijenog psa. Na toj lokaciji, inače, boravila su četiri psa i osam štenaca. Nakon ovog događaja pronađena je samo usmrćena ženka, ostali psi su nestali.

Počinitelj ovog djela prekršio je Naredbu Kriznog stožera, zatim više članova iz nekoliko Zakona. (Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Krivični zakon FBiH, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SKB, Zakon o nabavljanju, držanju, i nošenju oružja i municije FBiH).

Udruženje za zaštitu životinja i okoliša 'Fortuna'- Fojnica ovom prilikom moli sve građane na prostoru Opštine Fojnica da se jave ukoliko imaju bilo kakve informaciije o ovom događaju.

''Mi iz Udruženja za zaštitu životinja 'Ruka za šapu', kao udruženja za BiH, upoznati smo sa činjenicama da ovo nije prvi slučaj ubijanja pasa u Općini Fojnica kao ni u Srednjebosanskom kantonu. Većina nas je upoznata sa posljednjim događajima trovanja pasa u Jajcu, te pronalaska počinitelja. A mi smo i prije toga imali nekoliko prijava iz općina koje pripadaju SBK, koje su zahvaljujući brzim reakcijama PU i MUP-a SKB riješene'', navode iz ovoga udruženja.

Ovim putem i Fortuna i Ruka za šapu naglađavaju da ovakvi događaji nisu nimalo bezazleni te da ih ne treba shvatati olako.

''Ovo se tiče sviju jer se na mjestu ovih pasa mogu zadesiti i vlasničke životinje ili djeca i ljudi. Ne smijemo dopustiti da ovakvi slučajevi prođu neopaženo i nekažnjeno'', stoji u priopćenju Udruženja za zaštitu životinja i okoliša 'Fortuna'- Fojnica i Udruženja za zaštitu životinja ''Ruka za šapu'', Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close