Dogs Trust

Potreban je registar pasa kako bi se spriječilo neodgovorno vlasništvo

Cjepivo protiv bjesnila je uz čipiranje, zakonska obaveza vlasnika, te ono vlastima pomaže da uspostave registar kako bi sankcionirali neodgovorne vlasnike.
Lifestyle / Životinje | 02. 01. 2019. u 14:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dogs Trust je u 2018. godini kroz Program sterilizacije pasa sterilizirao 24.978 napuštenih i 7.573 vlasnička psa na području BiH'', kazala je Feni glasnogovornica te organizacije Sanja Bianculli.

Kako je istaknula, cilj im je da u BiH pruže podršku lokalnoj vlasti da kroz dosljednu provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH uspostave efikasni, humani, samoodrživi sustav za upravljanje populacijom pasa kakav imaju svi razvijeni centri.

''Ako bi lokalne vlasti pokazale inicijativu za ovakvo rješenje, uz korištenje naših programa na najefikasniji način, mogli bi napraviti značajne uštede u proračunu koje bi onda mogle iskoristiti za druge društveno korisne programe'', pojasnila je.

Bianculli ističe da se Dogs Trust financira isključivo od donacija koje se ne sakupljaju u BiH, i ne prima sredstva ni iz jednog proračuna. Zbog svoje velike ekspertize, naglašava da je ta organizacija savjetnik relevantnim ministarstvima u Vladi Velike Britanije i djeluje pod visokim pokroviteljstvom kraljice Elizabete II.

U Velikoj Britaniji, Dogs Trust vodi 21 izvrsni Centar za udomljavanje pasa, a međunarodne projekte provodi oko 20 godina, sa BiH kao najvećim međunarodnim angažmanom.

Naglasila je da je jedan od njihovih glavnih programa sterilizacije pasa, masovna sterilizacija napuštenih i besplatna sterilizacija vlasničkih pasa. U tom programu psi dobivaju i cjepivo protiv bjesnila, tretman protiv crijevnih parazita i mikročip, dok psi lutalice dodatno dobivaju ušnu markicu i tetovažu.

''Sterilizacijom se zaustavlja dotok novih legala na ulicu na human način, ali je potrebno kombinirati s mjerama odgovornog vlasništva. Ključ problema je neodgovorno vlasništvo pasa, a problem je eskalirao jer odgovorne lokalne vlasti nisu dosljedno ili nikako provodili Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Zato treba zaustaviti dotok novih napuštenih pasa, za što je potreban registar pasa'', kazala je.

Također je naglasila da je cjepivo protiv bjesnila inače, uz čipiranje, zakonska obaveza vlasnika, te da vlastima pomaže da uspostave registar kako bi sankcionirali neodgovorne vlasnike.

Istaknula je da je Program edukacije i podizanje svijesti javnosti kroz kampanje i događaje, prema istraživanju, pokazalo bolje razumijevanje zakona i sustava, te važnost humanog pristupa, i podignutu svijest vlasnika pasa. Naglasila je da su u 2018. godini imali smo šest glavnih i 15 manjih kampanja.

''Dodatno, Škola za pse je program za edukaciju vlasnika u obuci pasa putem pozitivne motivacije, a kroz koji vlasnici uče i o potrebama svojih pasa i učvršćuju vezu s njima. Ove godine 510 vlasnika i pasa su završili edukaciju u Školi za pse'', kazala je Bianculli.

Između ostalog, ističe da su implementirali i Program usavršavanja veterinarskih stručnjaka koji se provodi u partnerstvu sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu te da je to jedan od prvih programa, kao preduvjet provođenja masovnih i besplatnih sterilizacija.

Njihovi planovi za 2019. godinu uključuju nastavak podrške koja će se provoditi na oko 61 posto teritorije BiH, a prvi put Fondacija je spremna financirati i voditi Dogs Trust centar za udomljavanje pasa, čija izgradnja je veliki ekonomski poticaj zajednici, s obzirom na to da će se koristiti lokalni dobavljači i otvoriti oko 40 do 50 novih radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close