Dogs Trust za Bljesak.info

Pitali smo stručnjake kakva je njega potrebna psima tijekom pandemije

Stručnjaci iz Dogs Trusta preporučuju da i nakon šetnje svojom četveronožnom prijatelju osigurate sigurno i pravilno čišćenje šapa.
Lifestyle / Životinje | 31. 03. 2020. u 16:22 Ma.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjere i zapovjedi različitih kriznih stožera tijekom pandemije koronavirusom, u vrlo kratkom vremenu su svakodnevni život okrenuli naglavačke. Takvom, novom načinu života, morali su se prilagoditi i kućni ljubimci te smo upitali stručnjake kako da psima olakšamo ove teške dane.

Iz Predstavništva fondacije Dog Trust u Bosni i Hercegovini kazali su nam kako su uputili inicijativu vlastima da vlasnici pasa mogu i tijekom policijskoga sata izvesti kućne ljubimce u šetnju, kao što je praksa u susjednim zemljama.

''Dogs Trust je pokrenuo inicijativu da im se odobri izlazak nakon policijskog sata uz poštovanje svih pravila sprečavanja virusa, te iako nismo dobili odgovor na naše upite, policijski sat je pomjeren na 20 sati, što značajno pomaže i vlasnicama pasa'', kazala je za Bljesak.info Sanja Bianculli iz Dogs Trusta.

Bianculli navodi da je jedno od pitanja koje su dobili od građana bilo je i kako psa naviknuti da obavlja fiziološke potrebe na balkonu ili drugom designiranom mjestu u kući, ako ga vlasnik ne može izvesti, što, tvrdi, nije preporučljivo osim ako je baš neophodno, jer mnogo vremena provodimo sa psom da ga naučimo upravo da  ne obavlja nuždu u kući, te bi ga ovo moglo zbuniti.

''Pred vama je veliki izazov, ali naravno moguć uz dosta truda i strpljenja. Naša zadaća je da pratimo potrebe našeg ljubimca, koji najčešće na svoj svojstven način pokaže da mora ići van. Kad primijetite taj trenutak, psa treba odvesti do mjesta gdje to želimo da obavi i ohrabrivati ga. U početku će ići teže, jer se psima predstavlja potpuno drugačiji koncept i to onaj protiv kojeg smo se najviše borili kada smo ih prvobitno navikavali tražiti da idu na izvan'', navodi ona.

Foto: Bljesak.info / Američki staford

Iz Fondacije ističu da je bitno biti uporan i istrajan, i iako pas ne obavi nuždu odmah, potrebno ga je probati vratiti na istu lokaciju u kraćim vremenskim intervalima. Kada napokon to prvi put obavi, treba ga nagraditi i svojim oduševljenjem pokazati da baš to ponašanje želimo od njega.

Kada psa, pojašnjavaju, ostavite na željenu lokaciju na kojoj treba da obavi nuždu, možemo dati naziv, poput 'piški', 'kaki', da bi pas kroz određeno razdoblje povezao riječi i radnju. Kada to uspijete, tvrde, vašem ljubimcu ćete moći lakše objasniti šta želite od njega.

Stručnjaci iz Dogs Trusta preporučuju da i nakon šetnje svojom četveronožnom prijatelju osigurate sigurno i pravilno čišćenje šapa.

''Najsigurniji način da šape naših pasa očistimo nakon šetnje jeste da jednostavno koristimo sapun i toplu vodu, te da šape nakon toga dobro posušimo. Svakako se mogu koristiti i šamponi prilagođeni za higijenu pasa, ali jednako dobro ovo možemo postići i običnim sapunom kojim peremo ruke, ali nikada bilo kakvim drugim abrazivnim sredstvima ili alkoholom jer to nije ni potrebno a time možete povrijediti svog psa'', kazali su.

Dodaju da ako se šape često peru sapunom, bilo bi poželjno namazati ih običnim vazelinom nakon što ih dobro posušimo, preko noći. Pritom, krzno psa možete, ispred ulaza, prebrisati vlažnom, čistom krpom, pa onda četkom.

Video: Kada želiš prići psu

Inače, Dogs Trust kao svjetska dobrotvorna organizacija sa svojim bh. predstavništvom organizira brojne aktivnosti za dobrobit pasa te su tijekom pandemije odlučili svoj sadržaj i dalje učiniti dostupnim stanovništvu.

''Mi smo nažalost morali suspendirati programe na terenu radi sprečavanja širenja virusa, ali nastavljamo sa aktivnostima kojima nastojimo pomoći vlasnicima pasa u novonastaloj situaciji kada više vremena provode sa svojim ljubimcima. Psi su sigurno vrlo sretni zbog ove promjene, posebno oni kojima teško pada ostati sami u kući'', rekla je Bianculli za Bljesak.info.

Fondacija putem svojih kanala na Facebooku i Instagramu svakodnevno objavljuje sadržaj poput videozapisa njihovih instruktora i veterinara iz 'Škole za pse' sa savjetima kako da vrijeme koje imate iskoriste što bolje upoznate svog psa i obučite ga na pozitivan način kako se to radi i u 'Školi za pse'.

Instruktori, tvrdi Bianculli, su dostupni za odgovore na sva pitanja pa i jedan na jedan izravan video ili telefonske sesije, a tu si i video klipovi i tutorijali.

''Naši veterinari odgovaraju na pitanja vlasnika i savjetuju opreznost sa ishranom u vrijeme kada psi imaju manje šanse za kretanje, zatim pravilan način čišćenja šapa nakon izlaska, praćenje zdravlja psa i signali kada je neophodno pozvati veterinara, brigu o krznu psa sada kada je teško otići do grumera i slično. Vlasnici pasa su bili vrlo zabrinuti kada je policijski sat počinjao u 18 sati, jer mnogi psi imaju rutinu uzlaženja prije spavanja radi fizioloških potreba, posebno stariji psi'', navode iz Fondacije.

Pun pogodak, kako tvrdi Bianculli, su virtualne radionice za djecu.

''Pokazalo se da su djeca oduševljena i da postoji veliki interes, pa se razmatra da se organizira po pet radionica tjedno, sve sa različitim temama. Radionice se održavaju putem aplikacije Zoom, a djeca, uz odobrenje roditelja, mogu sudjelovati aktivno, uz samo ton ili i ton i sliku. Radionice se bave temama vezanim za sigurnost u kontaktu sa psima, potrebama pasa, govoru tijela pasa, obuci, veterinarskom aspektu, higijeni, pravilnim odabirom psa i tako dalje'', kazala je.

Podsjećamo, masovna sterilizacija napuštenih pasa, besplatna sterilizacija vlasničkih pasa, edukacija školske djece, udomljavanje, podizanje svijesti javnosti, samo su neke od redovitih aktivnosti te međunarodne organizacije koje provodi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close