BzzzBzzz

Pčelari imaju primjedbe na Nacrt zakona o pčelarstvu

Javna rasprava o Nacrtu zakona o pčelarstvu Brčko distrikta, koja je održana u velikoj dvorani Skupštine, izazvala je veliko zanimanje pčelara koji su iznijeli niz primjedbi
Lifestyle / Životinje | 18. 11. 2021. u 11:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna rasprava o Nacrtu zakona o pčelarstvu Brčko distrikta, koja je održana u velikoj dvorani Skupštine, izazvala je veliko zanimanje pčelara koji su iznijeli niz primjedbi na predloženi tekst Zakona.

Siniša Golić, predsjedatelj skupštinskog Povjerenstva za ekonomski razvitak i poljoprivredu, koje je bilo nositelj javne rasprave, rekao je da će Povjerenstvo i Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo pažljivo analizirati sve prijedloge i primjedbe pčelara koje su iznijeli tijekom javne rasprave o Nacrtu zakona o pčelarstvu, te da će određeni broj primjedbi biti uvršten kroz amandmansko djelovanje do konačnog usvajanja Zakona.

"Zapisnici s ove javne rasprave, sa svim onim što je predloženo bit će dostavljeni svim zastupnicima Skupštine. Povjerenstvo za ekonomski razvitak i poljoprivredu uradit će posebnu analizu. Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, koji je i predlagač ovog zakona, morat će sublimirati i odrediti se o svim prijedlozima do konačnog usvajanja Zakona", rekao je Golić.

Istaknuo je da bi Zakon najvjerojatnije trebao biti usvojen do konca godine.

Pčelari su od nadležnih tražili, prije svega, da Zakon bude u potpunosti usklađen sa zakonima Hrvatske i Srbije, da definira nadoknadu štete pčelarima u slučaju da pčelinje društvo oboli od američke gnjiloće, kao i da se definira vrijeme tretiranja voća kako bi se pčele zaštitile od uginuća.

Ankica Rosić-Perić iz Odjela za poljoprivredu napomenula je da je cilj Zakona promicanje poljoprivredne i voćarske proizvodnje, očuvanje pčela i pčelarske djelatnosti te da se zakonski regulira ta oblast jer to do sada nije bio slučaj, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

Kopirati
Drag cursor here to close