Psi i bljke

Ovo su najotrovnije biljke za vaše četveronožne ljubimce

Većina njih neće uzrokovati više od uzrujanog želuca, a mnogi psi ni neće jesti biljke koje su za njih otrovne.
Lifestyle / Životinje | 26. 04. 2021. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge uobičajene vrtne biljke, poput jabuka i tulipana, sadrže neke toksične elemente koji bi se mogli pokazati opasnim za vašeg psa. Većina njih neće uzrokovati više od uzrujanog želuca, a mnogi psi ni neće jesti biljke koje su za njih otrovne. Međutim, neke vrtne biljke mogu biti smrtonosne za pse, pa ako želite zaštiti zdravlje – i život – svog psa, nemojte ih uzgajati u vlastitom vrtu. Evo koje nose najviše rizika za kobni ishod.

Marelica

Jezgre marelice sadrže cijanid i mogu biti kobne za pse.

Azaleja

Ako se progutaju, svi dijelovi azaleje i rododendrona uzrokuju mučninu, povraćanje, depresiju, otežano disanje, pa čak i komu. Oni mogu biti fatalni za pse ako se pojedu u većim količinama.

Ricinus

Svi dijelovi biljke od koje se radi poznato ulje mogu biti smrtonosni za pse i ljude, a čak i najmanja količina, poput jednog sjemena, može završiti kobno.

Narcis

Narcis i druge lukovice narcisa otrovne su za pse i uzrokuju mučninu, povraćanje i proljev, a mogu biti fatalne.

Slonovo uho

Konzumacija lišća ili cvijeća ove biljke može izazvati pečenje, iritaciju i oticanje usta i grla. Ako jezik vašeg psa nabubri dovoljno da blokira njegov prolaz zraka, postoji opasnost od gušenja, piše Naturala.hr.

Jasmin

Bobice i sok jasmina mogu uzrokovati probavne probleme, uključujući povraćanje i proljev, što utječe na gastrointestinalni trakt i živčani sustav, a može biti kobno.

Bijeli kužnjak

Konzumacija bilo kojeg dijela ove biljke može vašem psu uzrokovati ekstremnu žeđ, narušen vid, delirij, nekoherentnost, komu i ugibanje.

Kokotić

Konzumacija mlade biljke i sjemenke mogu uzrokovati probavne probleme, uključujući povraćanje i proljev, nervozu, depresiju, što može završiti i kobno.

Imela

Iako je malo vjerojatno da bi vaš pas mogao doseći imelu koja raste u vrtu, problemi se mogu pojaviti kada biljke unesete u kuću za Božić. Konzumacija bobica imele može poremetiti gastrointestinalni trakt i izazvati dermatitis, a dovoljno je samo nekoliko njih za smrtnu ugrozu štenca.

Oleandar

Ako progutaju bilo koji dio oleandra, psima se mogu pojaviti problemi sa srcem, ozbiljni probavni problemi, dermatitis, a ponekad i smrt.

Otrovna kukuta

Konzumacija bilo kojeg dijela ove biljke može utjecati na živčani sustav, izazvati dermatitis i biti kobno za pse.

Jakobov staračac

Bilo koji dio biljke može kod vašeg psa uzrokovati nepovratno zatajenje bubrega i jetre, a čak i male doze mogu biti fatalne.

Divlja trešnja

I grančice i lišće divlje trešnje su vrlo opasne, pa i kobne, za vaše dlakave prijatelje.

Obična tisa

Konzumacija bobica, a posebno lišća, može uzrokovati vrtoglavicu, suhoću usta, grčeve u trbuhu, salivaciju i povraćanje. Može biti kobna za pse, a završiti fatalno i bez prethodnog javljanja simptoma.

Ako sumnjate da je vaš pas pojeo neku od navedenih biljaka, a pokazuje znakove slabosti, povraćanja, proljeva i drugih simptoma, odmah ga odvedite veterinaru. Pravovremena reakcija spašava živote!

Kopirati
Drag cursor here to close