Kina

Objavljen popis životinja koje se smiju jesti

Kinesko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu navečer listu životinja za koje se smatra da se mogu uzgajati i jesti, poput svinja, krava, kokoški i ovaca.
Lifestyle / Životinje | 10. 04. 2020. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska vlada objavila je listu životinja koje se mogu jesti usred pandemije korona virusa, za koji se pretpostavlja da potiče od divljih životinja na "mokroj pijaci" u Wuhanu.

Peking je privremeno zabranio svu trgovinu divljim životinjama. Kinesko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu navečer listu životinja za koje se smatra da se mogu uzgajati i jesti, poput svinja, krava, kokoški i ovaca. Takođe, objavili su da tu spadaju i jeleni, alpake i nojeve.

Na popisu nisu spomenute one vrste životinja za koje znanstvenici sumnjaju da su virus proširili na ljude, poput pangolina, šišmiša i civet mačaka. Psi su takođe izostavljeni s popisa, piše "CNN".

Vlasti smatraju da bi ovaj popis mogao promijeniti način kako da se neke životinje zaštite. Prema njihovim navodima, ovaj popis bi mogao da dovede do toga da Kina službeno ukloni pse i mačke sa menija.

Prvobitno izbijanje korona virusa povezano je s "mokrom pijacom" u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei u centralnoj Kini, gdje se širok izbor divljih životinja prodavao kao meso, uključujući zmije, divokoze i rakune. "Mokre pijace" u Aziji opisuju mjesta na kojima se prodaje meso, riba i pokvarljiva roba.

Konzumiranje divljih životinja nije uobičajeno u većem dijelu Kine, ali predstavlja vrlo unosan biznis naročito na jugu zemlje. Kad se divlje životinje drže u lošim uslovima, stručnjaci kažu da postoji visoki rizik da se virus koji se širi između životinja, pređe i na ljude.

Kopirati
Drag cursor here to close