Misterija

Napokon se zna kako koale piju vodu

Otkriće, koje bi po mišljenju stručnjaka moglo biti vrlo korisno u očuvanju ove životinjske vrste, temelji se na praćenju 46 koala u divljini od 2006. do 2019. godine, uglavnom u parku prirode You Yangs u australskoj državi Victoriji.
Lifestyle / Životinje | 06. 05. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda su vrlo omiljene i detaljno proučavane, biolozima je dosad bila nepoznata temeljna navika koala - kako ti australski tobolčari piju vodu. Zahvaljujući novom istraživanju znanstvenici su konačno riješili i tu nepoznanicu.

Nova studija prvi put opisuje kako koale piju vodu u divljini. Biolozi su ustanovili da ližu koru s glatke kore drveća dok pada kiša. To znači da im za žeđ nije dovoljan samo sadržaj vode iz lišća kojim se hrane, kako se ranije vjerovalo.

Otkriće, koje bi po mišljenju stručnjaka moglo biti vrlo korisno u očuvanju ove životinjske vrste, temelji se na praćenju 46 koala u divljini od 2006. do 2019. godine, uglavnom u parku prirode You Yangs u australskoj državi Victoriji.

Znanstvenici posjeduju i snimku koale koja je više od pola sata pila kišnicu s kore drveta.

"Dugo smo vjerovali da koale nemaju potrebu piti vodu jer većinu tekućine koja im je potrebna za opstanak dobivaju iz lišća kojim se hrane“, kazala je dr. Valentina Mella sa Sveučilišta u Sydneyu i voditeljica studije čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Ethology.

"U sklopu istraživanja smo primijetili da ovi tobolčari ližu vodu s kore drveća dok pada kiša. Ovo uvelike mijenja naše razumijevanje o tomu na koji način koale u divljini zadovoljavaju potrebu za tekućinom", kazala je, prenosi Hina.

Koalama su stabla istodobno stanište, sklonište i izvor hrane. Iz lišća eukaliptusa dobivaju otprilike tri četvrtine potrebne količine vode, no koriste i kišnicu s kore drveća da bi bili hidrirani, čak i kad im je dostupan neki drugi izvor vode u neposrednoj blizini.

Smatra se da naziv 'koala' znači "bez pića" na jednome od australskih aboridžinskih jezika. Znanstvenike je dugo zbunjivalo na koji način konzumiraju vodu.

"Vjerovali smo da koale nikada ili tek povremeno piju vodu koja im je dostupna u divljini. Takvo smo ponašanje pripisivali bolestima ili snažnome toplinskom stresu kojemu su ove životinje izložene", kazala je Mella. Istaknula je da su za opstanak koala, uz stabla, od temeljnog značaja i redovita kišna razdoblja.

Australija trenutačno prolazi kroz najdulje sušno razdoblje, što znači da koalama treba dodatan izvor vode. Neke su u vrijeme velikih požara prilazile ljudima i pile vodu iz bočica.

Takve situacije ukazuju na stanje njihova životnog staništa, no ne znače da se radi o uobičajenom ponašanju ove životinjske vrste.

Dr Mella trenutačno prikuplja sredstva koja će joj omogućiti nastavak istraživanja, kao i sredstva za postavljanje prskalica na stablima kako bi koale i u vrijeme suše mogle doći do vode.

Ovi tobolčari spavaju oko 20 sati dnevno kako bi uštedjeli energiju jer njihova prehrana zahtijeva puno energije potrebne za probavljanje hrane.

"Koale su noćne životinje, aktivne su samo noću. Zapravo 98 posto svojega životnog vijeka provedu na drveću, a na tlo se spuštaju jedino kada žele pronaći drugo stablo s izdašnijom količinom lišća ili kada se žele pariti", kazala je dr. Mella.

Kopirati
Drag cursor here to close