Čist račun?

Mostar i psi: Tko laže?

''Vrlo dobro znamo tko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi i time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine'', navodi udruga.
Lifestyle / Životinje | 31. 01. 2019. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar nema, niti može imati ''deponiju za pse'', navodi se u videu Udruge Pravo za grad koja je najavila podizanje prijava protiv odgovornih u Gradu Mostaru zbog malverzacija s novcem namijenjenom komunalnim djelatnostima.

Video: Deponija za pse?! U Mostaru!

Jedna od nepravilnosti je i zbrinjavanje, odnosno eutanaziranje pasa lutalica za koju Grad tvrdi da se vrši i naplaćuje dok se, s druge strane iz JP Deponija navodi kako oni nemaju dozvole za odlaganje animalnog otpada kojeg Grad plaća.

''Od svih računa koje smo dobili od Gradske uprave Grada Mostara, najviše zgražavanja izazvali su računi vezano za uslugu zbrinjavanje pasa lutalica. Vrlo dobro znamo tko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi i time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine'', navodi udruga.

Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove i okoliš na konferenciji za medije, kada je Grad rekao da iza optužbi stoje neke strančice, rekao je kako je postupak takav da se neopasni psi lutalice kastriraju cijepe i vraćaju na prvotno stanište.

''Obzirom na nepostojanje azila na pse, opasni psi lutalice se eutanaziraju i zbrinjavaju zajedno s uginulim životinjama. Računi JP Komunalnog upućeni Gradu Mostaru za navedene usluge se sastoje od troška angažiranja radne snage, troškova vozila, veterinarske stanice koja vrši usluge medicinskog zbrinjavanja i uklanjanje uginulih životinja'', rekao je.

Marin Bago, ispred spomenutog udruženja, za Bljesak.info kaže kako se vrlo dobro zna tko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi.

''Time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine. Još veća muka ali i muk, nastupio je kada smo vidjeli podatak o broju eutanaziranih pasa u Gradu Mostaru. Za one koji nisu upućeni, u BiH na snazi je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine. kojim je striktno propisano kada je eutanazija životinja dozvoljena: ako se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu uzrokovat će joj nepotrebne bolove i patnju; ako je životinja dostigla visoku starost te joj otkazuju osnovne životne funkcije; životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, osobito one koja može ugroziti ljude; ako je životinja opasna za okolinu; ako je životinja u agoniji. I kad pomisliš da ne može gore, ugledaš načelnika Službe za komunalne poslove kako na press konferenciji prkosno maše papirom na kojem piše 'Računi sa deponije za pse 2018'. I doista, nekada slika govori više od 1000 riječi'', rekao je Bago za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close