Što je rješenje?

Mogu li komunalni redari riješiti problem neodgovornih vlasnika pasa u Mostaru?

Zadatak redara trebao bi biti upozoravanje građana i pravnih osoba na ponašanje propisano odredbama Odluke o komunalnom redu, te obavještavanje komunalnog inspektora o prekršajima.
Lifestyle / Životinje | 05. 12. 2020. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svugdje u civiliziranom svijetu pravilo je, a ujedno i zakonska obveza, da se za svojim ljubimcem počisti nered, međutim u Mostaru ta praksa nije zaživjela među vlasnicima pasa.

''Ujutro, kada vlasnici najčešće izvode pse u šetnju, i ja izvodim djecu. Jedno guram u kolicima, a drugo vodim pored sebe. Uglavnom idemo preko školskoga igrališta i usput gledam da zaobiđem 'prepreke', odnosno pasji izmet kojeg ima i na asfaltiranim i na zelenim površinama igrališta'', kaže Mostarka D. D.

U razvijenim državama vlasnici pasa nose sa sobom vrećice i kupe otpad za psima, a često su vrećice za tu namjenu dostupne na javnim površinama.

''Kod nas ni poštene korpe za smeće nema. Vlasnici pasa ne samo da ne čiste za svojim psima, već ih često šetaju po školskim dvorištima i igralištima, i to uglavnom bez kaiša i brnjica'', žali se ova Mostarka.

Nečišćenje otpada za psima kažnjivo

U mostarskom Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove ističu kako je ovakvo ponašanje vlasnika pasa prekršaj i da je, samim time, kažnjivo.

''Nedopustivo je ponašanje da vlasnici ne kupe otpad iza svojih ljubimaca'', kazao je Feni šef Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara Stjepan Šaravanja.

Po njegovim riječima, posjedovati psa obvezuje vlasnike da brinu o životinji, što je propisano člankom 5. i člankom 6. Odluke o komunalnom redu Grada Mostara.

Šaravanja navodi kako je na svim javnim površinama predviđenim za šetnju građana dopušteno i šetanje pasa, osim ako to nije izričito zabranjeno, te da je obveza vlasnika da čiste nered za psom i stavljaju kaiše/maske na glavu psa.

''Nepoštivanje članka 107 Odluke o komunalnom redu, a koja propisuje šetanje pasa uz korištenje kaiša, maske na glavi psa, predviđene su novčane kazne u iznosu od 100 do 500 maraka'', podsjeća Šaravanja.

Što se, pak, tiče škola, one same gospodare površinama oko školskih zgrada, a na većini mostarskih školskih igrališta i prostora oko škola ne postoje pisana upozorenja za vlasnike pasa.

Stoga se često događa da roditelji prijavljuju vlasnike pasa policiji, koja zatim izlazi na teren i kažnjava vlasnike, ali taj problem je i dalje prisutan i šetnja pasa bez povoca i brnjica uobičajen je prizor.

Mogu li komunalni redari riješiti problem?

Na inicijativu nevladinog sektora Gradska uprava Mostara raspisala je natječaj kojim će zaposliti dvije osobe na poziciju komunalnih redara. Oni će obavljati kontrolu nad provođenjem komunalnog reda kod svih osoba koje su prema odredbama odluke jedinica lokalne samouprave o komunalnom redu odgovorne za stanje i održavanje komunalnog reda na javnim površinama.

Njihov bi zadatak trebao biti upozoravanje građane i pravnih osoba na ponašanje propisano odredbama Odluke o komunalnom redu, te obavještavanje komunalnog inspektora o prekršajima.

''Redari će saslušavati i uzimati izjave od odgovornih i drugih osoba, uzimati u postupak prijave i zahtjeve građana i pravnih osobe na ponašanje propisano odredbama Odluke o komunalnom redu, te poduzimati druge mjere i radnje za koje su ovlašteni odredbama Zakona o komunalnoj djelatnosti HNŽ-a, podzakonskim propisima i aktima na osnovu ovog Zakona'', objasnio je šef Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara Stjepan Šaravanja.

Kopirati
Drag cursor here to close