BirdLife International

Nemilosrdno krčenje šuma stavilo modru aru na popis 'istrijebljenih u divljini'

Ova brazilska vrsta papagaja u divljini je zadnji put zamijećena 2001. godine.
Lifestyle / Životinje | 10. 09. 2018. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini odnedavno je i vrsta rijetke modre are (Cyanopsitta spixii), koja je poslužila kao nadahnuće za glavni lik animiranog filma "Rio" iz 2011. godine, pišu američki mediji.

Video: Rio | Trailer 

Riječ je o jednoj od ukupno osam ptičjih vrsta koje su odsad i službeno na popisu istrijebljenih u divljini, podaci su istraživanja globalnog partnerstva organizacija za očuvanje ptičjih vrsta diljem svijeta koje djeluje pod nazivom BirdLife International.

Organizacija je potvrdila da je ova brazilska vrsta papagaja u divljini zadnji put zamijećena 2001. godine. Smatraju da je jedan od glavnih uzroka njezina nestanka bespoštedno krčenje šuma i 'divljanje' trgovinom divljači koje traje desetljećima. No ornitolozi se nisu predavali, tragajući od tada za preostalim primjercima. Danas sa žaljenjem konstatiraju da ih u divljini više nema.

I dok se velika većina nestanaka ptica u posljednjih nekoliko stoljeća dogodila uglavnom na izoliranim otocima, pet od osam vrsta koje su proučavali u BirdLife Internationalu nestala je s područja Južne Amerike, od čega četiri vrste samo u Brazilu.

U priopćenju stoji i da je preostalo samo stotinu modrih ara srednje veličine koje se nalaze u zatočeništvu u sklopu uzgojnih programa širom svijeta.

Znanstvenici koji rade za BirdLife International kažu da je proces kojim se utvrđuje je li neka ptica istrijebljena vrlo dugotrajan, zamršen i iscrpljujuć, prenosi Hina.

Po zadnjim podacima i istraživanjima organizacije tri se vrste ptica koje su donedavno smatrane "kritično ugroženima" odsad vrlo vjerojatno mogu svrstati u kategoriju istrijebljenih.

"Povijesno gledano oko 90 posto istrebljenja dogodilo se na otocima na koje su doseljenici sa sobom doveli životinje poput mačaka ili štakora, a drugi razlog njihova nestanka je pretjerani izlov, kao i krčenje šuma", ističe suautor studije Stuart Butchart.

"Kada izgovorite riječ 'istrebljenje', ljudi pomisle na pticu dodo, no naše analize upućuju na to da se istrebljenja drugih ptica i ostalih životinjskih vrsta događaju u kontinuitetu, štoviše njihov je nestanak sve brži", kaže Butchart.

Film "Rio" snimljen je po priči o ptici zvanoj Blue koja je pronađena u Sjedinjenim Državama , ali nije mogla letjeti. Po povratku u Brazil pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Jewel. Zajedno se bore s divljim lovcima i zasnivaju obitelj.

Redatelj animiranog filma "Rio", Carlos Saldanha je prije početka snimanja kazao kako se nada da će film povećati svijest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Kopirati
Drag cursor here to close