Užas u Jajcu

Manijak u gradu: Masovno trovanje pasa

Nepoznati počinitelji ili više njih otrovali su 28 pasa, a hitnom intervencijom samo 11 ih je spašeno.
Lifestyle / Životinje | 15. 03. 2020. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih mjesec dana, brojni građani Jajca svjedočili su nemilim scenama trovanja uličnih, ali i vlasničkih pasa.

Nepoznati počinitelji ili više njih otrovali su 28 pasa, a hitnom intervencijom samo 11 ih je spašeno. Obaviješteni su svi nadležni organi i sad je u postupku istraga u koju je uključeno i Kantonalno tužilaštvo SBK-a pored Policijske uprave Jajce

Pored uličnih otrovani su i kućni ljubimci o kojima su se vlasnici redovno brinuli, hranili ih i vodili kod veterinara te trošili svoj novac na njih i smatrali ih članovima obitelji. Zbog ovog trovanja djeca su traumatizirana, a roditelji strahuju od opasnost da i sami nastradaju dirajući otrovane životinje, piše portal Jajce-online.com.

Dok se čeka da se otkriju počinitelji ovih gnusnih zločina, trovanje se nastavlja po jajačkim ulicama. Brojni građani, volonteri te članovi Udruženja ''Ljubitelji pasa'' Jajca pitaju se kad će se zaustaviti ovi anticivilizacijski postupci koji nanose samo štetu turističkom biseru Bosne i Hercegovine, koji čuva nasu bogatu historiju, ali ne i ljudsko dostojanstvo u pravom smislu.

Obdukcijama je potvrđeno da se radi o trovanju organskim otrovom koji stavljaju u kobasice.

Iako mnogi nadležni poznaju cjelokupnu situaciju ništa se konkretno ne poduzima kako bi se spriječilo trovanje koje danima traje. Previše se šuti, da li s opravdanim razlogom ili ne. Samo rijetki su se oglasili priopćenjima za javnost, ali bez konkretnog rješenja da se ponudi kako bi se spriječila ova civilizacijska sramota, navodi dalje ovaj portal iz Jajca.

Na kraju dodaju kako se poučeni iskustvom iz ranijih godina, počinitelji skoro nikada ne otkriju, pa ljubitelji životinja apeliraju da se ova oblast zakonski bolje uredi.

Udomili veliki broj pasa

Nizom zajedničkih akcija, od sterilizacije i kastracije do udomljavanja, nastojalo se pomoći u rješavanju ovog problema. Udruženje „Ljubitelji pasa“ od osnivanja do danas uspjelo udomiti više od 450 pasa lutalica koji uglavnom borave u brojanim bh. domaćinstvima, ali i onim koji se nalaze u zemljama EU.

Kopirati
Drag cursor here to close