Zima

Lovci se pozivaju da hrane divljač

Krivolov općenito predstavlja veliki problem pri pokušajima da se na ovim prostorima uredi oblast lovstva i očuvanja prirodne bio-raznolikosti…
Lifestyle / Životinje | 24. 01. 2019. u 14:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije donijelo je naredbu o zabrani svih vrsta lovnih aktivnosti svim korisnicima lovišta Hercegbosanske županije do daljnjeg zbog elementarnih neprilika, odnosno visokog snijega, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Istovremeno pozivaju sve lovce i ljubitelje prirode da za to vrijeme povećaju iznošenje hrane u lovištima kako bi divljač smanjila kretanja u potrazi za hranom, a tako bi i svojim obilaskom lovišta, ujedno sudjelovali i u suzbijanju krivolova koji je u posljednje vrijeme, kako kažu, čest u HBŽ-u.

Iz ministarstva također napominju kako će ubrzo na snagu stupiti lovostaj zbog razdoblja reprodukcije divljači, kada je potrebno općenito osigurati mir u lovištima i pojačati lovočuvarsku kontrolu.

''Krivolov općenito predstavlja veliki problem pri pokušajima da se na ovim prostorima uredi oblast lovstva i očuvanja prirodne bio-raznolikosti, što bi za Hercegbosansku županiju trebalo predstavljati jedan od oslonaca za razvoj te će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a  poduzeti napore i određene mjere koje omogućava zakon kako bi se ovaj problem sveo na minimum'', stoji u priopćenju.

I u Lovačkom društvu "Koprivnica“ Bugojno kažu kako je prehranjivanje divljači u zimskom razdoblju jedna je od najvažnijih aktivnosti.

''Divljač je zimi naročito ugrožena, jer teže dolazi do hrane. Zato smo, i prije posljednjih padalina, na mjestima gdje smo odredili hranilišta za kanivere, i prehranjivanje divlje svinje, vuka, medvjeda i ostalih dlakavih predatora, iznijeli određenu količinu kako zrnaste hrane, tako hrane mesnog porijekla'', kazao je magistar šumarskih nauka iz oblasti lovstva i predsjednik toga lovačkog društva Mustafa Bašić.

Dodaje da se, uslijed visokih snježnih nanosa, divljač spustila na niže nadmorske visine, zbog čega će se ubuduće povećati kontrola kompletnog lovišta.

Ističe da će, zbog ogromnih količina snijega u šumskim područjima i lovnim revirima, lov na divlju svinju biti okončan nešto ranije, na način kako je to i regulirano zakonskim propisima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close