Prelijepa priroda

Kroz livanjsko polje uz kanal prepun lokvanja

Video je snimljen u vožnji kroz livanjsko polje uz kanal prepun lokvanja.
Lifestyle / Životinje | 28. 07. 2020. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prelijepe ljepote livanjskog kraja objavljene su u videu na stranici Livno Wild Horses Adventure Tours.

Video je snimljen u vožnji kroz livanjsko polje uz kanal prepun lokvanja.

Lokvanji, lopoči i lotusi tri su potpuno različite biljke.



Lopoč (lat. Nymphaea), biljni rod iz porodice lopočevki (Nymphaeaceae) kojemu pripada četrdesetak vrsta[1] vodenog bilja raširenog po Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a najpoznatija među njima je bijeli lopoč (Nymphaea alba). Staništa lopoča su plitka jezera, ribnjaci i plitki spori tokovi rukavaca rijeka. Korijen je dug raste iz mulja a veliki kožasti listovi na dugim peteljkama plove po površini vode. Cvjetovi su veliki, oko 10 do 12 cm u promjeru, sa mnogo prašnika i latica. Za razliku od lokvanja latice lopoča su velike i izražene a lapovi manji i zeleni.

Žuti lokvanj rasprostranjen je po cijeloj Europi i dijelovima sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a staništa su mu vode stajačice, bare, močvare i jezerca sve do 1000 metara nadmorske visine.
Odlikuje se velikim kožastim listovima, koji kao i žuti cvjetovi plutaju po površini vode

Lotos, rjeđe lotus (latinski: Nelumbo nucifera), je zeljasta višegodišnja vodena biljka koja raste u toplim slatkim vodama Azije, Afrike i sjeveroistočne Australije. Lotos ima debeli, okrugli list na stabljici i ružičaste cvjetove. Plod je roščić. Rizom i sjeme sadrže škrob i koriste se u ishrani.

Kopirati
Drag cursor here to close