Prijetnje smrću

Krava prekršila EU zakone: Bez papira prešla u Srbiju

Bugarske vlasti obavijestile su Haralampijeva da će kravu morati uspavati zbog rigoroznih pravila Europske unije koji se odnose na "zaštitu sigurnosti".
Lifestyle / Životinje | 08. 06. 2018. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Krava Penka, koja samo što se nije otelila, morat će biti ubijena po instrukcijama iz Bruxellesa, jer je iz Bugarske "Ilegalno" prešla granice Europske unije i ušla u Srbiju, zbog čega se smatra "prijetnjom po sigurnost".

Penka je prije nekoliko tjedana odlutala sa farme u bugarskom selu Kopilovci, a njezin vlasnik Ivan Haralmpijev tvrdi da je to učinila jer su je jurili vukovi. Lutajući po pašnjacima i livadama dospjela je i do Srbije. Carinici i ograde je nisu zaustavile, prenosi Telegraf.rs.

Nakon dva tjedna Haralampijeva je kontaktirao čovjek iz Srbije i javio mu da je pronašao njegovu kravu. Životinja je dovedena natrag u Bugarsku, gdje ju je pregledao veterinar, ali onda su uslijedili novi problemi.

Bugarske vlasti obavijestile su Haralampijeva da će kravu morati uspavati zbog rigoroznih pravila Europske unije koji se odnose na "zaštitu sigurnosti".

Koliko god bizarno zvučalo, ona nije imala urednu dokumentaciju za prelazak granice.

''Prešla je granice EU i ne može ponovo biti na tom teritoriju. Prema naredbi dužnosnika, veterinar će uskoro doći i uspavat će je'', rekao je njezin očajni vlasnik za lokalnu televiziju.

I pored potvrde srpskih graničara da je sve u redu i da se Penka bez problema može vratiti u Bugarsku, vlasti te zemlje će ipak morati postupiti prema pravilima EU.

''To nije naša odluka. Moramo ispunjavati norme koje nam dolaze iz Bruxellesa'',  rekao je veterinarski službenik Ljubomir Ljubomirov.

Prema pravilima Europske komisije za transport goveda preko granice, krave kao što je Penka trebaju biti legalno predstavljene na granici, odnosno imati dokumentaciju koja potvrđuje da su zdrave. Ovlašteni veterinar na teritoriju koja nije u EU mora potpisati certifikat kako bi potvrdio da životinja ispunjava sve tražene uvjete.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close